Πριν από εξήντα χρόνια απαγορευόταν στους άγγλους μαθητές να παίρνουν μαζί τους παιχνίδια στο σχολείο, εκτός αν χωρούσαν μέσα σε ένα σπιρτόκουτο. Η μικρή Ανε, κόρη του βρετανού μηχανικού Τζακ Οντέλ της εταιρείας Lesney, εκμεταλλευόταν αυτό το… παραθυράκι για να περνάει λαθραία στην τάξη, μέσα σε κουτιά σπίρτων, μικρές αράχνες και έντομα.

Για να κόψει αυτή τη συνήθεια της κόρης του ο Οντέλ έφτιαξε μία μινιατούρα οδοστρωτήρα από μπρούντζο, που χωρούσε ακριβώς μέσα σε ένα σπιρτόκουτο. Οι συμμαθητές τής Ανε ενθουσιάστηκαν και έτσι γεννήθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια η φίρμα μοντελισμού Matchbox.

Τα πρώτα λιλιπούτεια μοντελάκια που κατασκεύασε ο Οντέλ για λογαριασμό της Lesney ήταν προσιτά, κόστιζαν επτάμισι πένες και έγιναν ανάρπαστα. Ιδιαίτερα επιτυχημένο ήταν το μοντέλο της άμαξας, την οποία χρησιμοποίησε το 1953 στην τελετή της ενθρόνισής της η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Οι μικρές άμαξες πωλούνταν σαν ζεστό ψωμί και έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της εταιρείας Lesney. Γρήγορα ακολούθησαν και άλλα μοντέλα, όλα συσκευασμένα σε μικρά, κίτρινα κουτιά.

Ανάμεσά τους συναντούμε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία, κάποιο Land Rover ή πυροσβεστικά οχήματα.

Λίγο αργότερα άρχισαν να εξάγονται τα Matchbox στις ΗΠΑ και έγιναν συνώνυμο κάθε μοντέλου αυτοκινήτου σε κλίμακα 1 προς 64. Ο Τζακ Οντέλ και ο συνεταίρος του Λέσλι Σμιθ της Lesney δημιούργησαν με τα μοντελάκια μία αυτοκρατορία και μπήκαν στο κλαμπ των εκατομμυριούχων.

Η επιτυχία τους κράτησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, οπότε λανσάρει η γνωστή βιομηχανία παιχνδιών Mattel μία σειρά μικρών μοντέλων με την ονομασία Hotwheels. Η Matchbox αντιδρά παρουσιάζοντας τα δικά της Superfast, υποφέρει όμως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Αγγλία.

Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει στη Βρετανία και τα μοντέλα Matchbox φτιάχνονται πλέον στο Χονγκ Κονγκ. Παρ’ όλα αυτά, η Lesney κηρύσσει πτώχευση το 1982 και η Matchbox καταλήγει τελικά στη Mattel, όπου ανήκει μέχρι σήμερα.

Στο μεσοδιάστημα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 12.000 διαφορετικά μοντέλα Matchbox, ενώ μέχρι το 2007 είχαν πουληθεί τρία δισεκατομμύρια αυτοκίνητα-μινιατούρες. Ορισμένα έχουν συλλεκτική αξία και διαπραγματεύονται σε πενταψήφιες τιμές, που εξαρτώνται εκτός των άλλων και από την κατάσταση της συσκευασίας τους!