«Λέγεται συνεχώς ότι οι άνθρωποι έκαναν αυτό ή έκαναν εκείνο. Ολα αρχίζουν με αυτό το γενικό “λέγεται”. Με φήμες δηλαδή και κουτσομπολιά που κάποιος άρχισε να λέει. Με αυτά και με εκείνα καταλήξατε οι Ελληνες να πληρώνετε τώρα το τίμημα της κρίσης».

Με τη φράση αυτή, όρθιος στο πόντιουμ των ομιλητών και κατακόκκινος από τον εκνευρισμό, ο βραζιλιάνος συγγραφέας των μπεστ σέλερ Πάουλο Κοέλιο επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να απαντήσει σε ερώτηση τηλεπερσόνας από την κρατική τηλεόραση, η οποία προηγουμένως τον είχε ψέξει ρωτώντας αν γνωρίζει πως μια φράση του έχει καταστρέψει πολλές ζωές.

«Μα πώς τις έχει καταστρέψει;», αναρωτήθηκε εκείνος σαστισμένος περιμένοντας – όπως και δεκάδες δημοσιογράφοι που κατέκλυσαν την αίθουσα κεντρικού αθηναϊκού ξενοδοχείου τη διευκρινιστική απάντησή της. «Πίστεψαν σε αυτό που γράψατε. Στη φράση του Αλχημιστή “όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το Σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις”. Πιστεύετε ακόμα σε αυτή τη φράση;».

Ακρα του τάφου σιωπή για μερικά δευτερόλεπτα. «Ναι. Ακόμα πιστεύω πως το Σύμπαν συνωμοτεί για να βοηθήσει κάποιον που επιδιώκει να επιτύχει τον σκοπό του. Θα ήθελα όμως να μου πείτε εάν έχει βρεθεί κάποιος που να είπε κάτι τέτοιο σε εσάς προσωπικά», αντέτεινε ο συγγραφέας. Για να πάρει την απάντηση, ένα αρκετά παγωμένο, «όχι».

Και αν η ερώτηση θεώρησε – αναπόδεικτα – τον Πάουλο Κοέλιο λίγο – πολύ εκτελεστή, εκείνος μία ημέρα νωρίτερα δήλωνε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ψυχρός εκτελεστής. Ειδικά εκείνων που προσπαθούν να τον χειραγωγήσουν. «Μπορώ να γίνω πολύ σκληρός. Εάν οι άνθρωποι νομίζουν πως είσαι αφελής, το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν κεφάλι. Τους έχω αποκεφαλίσει. Αγάπα μεν τους εχθρούς σου, κράτα όμως ενημερωμένη τη λίστα με τα ονόματά τους».

«Σε αυτή τη ζωή λέγονται πολλά», ξεκαθάριζε ο Πάουλο Κοέλιο απευθυνόμενος στο αθηναϊκό δημοσιογραφικό κοινό του προκειμένου να ελαφρύνει το κλίμα των… εκτελέσεων. «Οτι δεν μπορείς να ζήσεις από τη λογοτεχνία, ότι η αγάπη σε ένα γάμο δεν είναι απαραίτητη, ότι δεν πρέπει να γράφεις στα βραζιλιάνικα γιατί δεν μεταφράζονται εύκολα. Ετσι λοιπόν καταλήγεις να χάνεις το όνειρό σου. Ξέρετε, όμως, λέγεται και κάτι άλλο: ότι η Ελλάδα είναι λίκνο του πολιτισμού. Το συγκεκριμένο “λέγεται”, εγώ το πιστεύω πολύ».

Η αγάπη του συγγραφέα για την Ελλάδα είναι μεγάλη, όπως υποστηρίζει και, παρά τα όποια ευτράπελα, αδιαπραγμάτευτη. Οι θαυμαστές του – και ειδικά οι θαυμάστριές του – άλλωστε στην Ελλάδα είναι πολλοί και σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα μαχητικοί και επίμονοι μέχρι να αποσπάσουν την υπογραφή του σε όλα τα αντίτυπα βιβλίων που κουβαλούν παραμάσχαλα.

Παρότι η χθεσινή συνάντηση διοργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη αυστηρά για δημοσιογράφους – δεν είχε καμία σχέση με τον χαλασμό που προκλήθηκε στο παρελθόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τις ομιλίες του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus – αρκετοί από τους πιστούς ακολούθους του κατάφεραν, έστω και στη λήξη της εκδήλωσης, να τρυπώσουν στην αίθουσα.

Γυναίκες καλοχτενισμένες με βαριά κοσμήματα και αρώματα, άνδρες κάθε ηλικίας με διακριτικό προφίλ, δυο – τρία μικρά παιδιά – δεν είχαν σχολείο άραγε; – αλλά και πολλοί από τους επίσημους και οργανωμένους σε φαν κλαμπ φίλους του συγγραφέα, οι οποίοι τον ακολούθησαν στο ταξίδι του μέχρι την Ελλάδα, «για να γιορτάσουν τη φιλία που τους συνδέει», έδωσαν ηχηρό «παρών» για ένα αυτόγραφό του. Την ώρα που οι κάμεραμεν των τηλεοπτικών συνεργείων ήταν έτοιμοι να αρπαχτούν μεταξύ τους για το καλύτερο πλάνο…

Το νέο βιβλίο

«Γιατί επέλεξα έλληνα πρωταγωνιστή»

«Κάθε χρόνο διοργανώνω ένα ταξίδι με τους φίλους μου. Πέρυσι πήγαμε στην Ιταλία και φέτος ήρθαμε εδώ. Η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στην καρδιά μου» σχολίασε ο Πάουλο Κοέλιο, τονίζοντας πως η επίσκεψή του στη χώρα μας έχει ιδιωτικό χαρακτήρα. «Δεν ήρθα για να προωθήσω το βιβλίο. Με εξέπληξε δε ότι από τους εκατό καλεσμένους μου οι ογδόντα δεν είχαν ξαναέρθει εδώ. Και όμως, από εδώ ξεκίνησαν όλα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, ο πολιτισμός. Η επίσκεψή μας είναι ένας τρόπος να δείξουμε τον σεβασμό μας σε όλα όσα μας δώσατε».

Η αναφορά στον έλληνα πρωταγωνιστή του νέου του βιβλίου «Το χειρόγραφο της Ακρα» και συγκεκριμένα στον Αθηναίο του 11ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος υποτίθεται ότι ξεκίνησε να βρει την τύχη του ταξιδεύοντας στον κόσμο και κατέληξε στην Ιερουσαλήμ, είναι αναπόφευκτη. Και ο συσχετισμός τού χαρακτήρα με την παρούσα οικονομική κρίση είναι ακόμα πιο αναπόφευκτος.

Για τον Πάουλο Κοέλιο δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση. Η συχνή επαφή του με τους αναγνώστες και τους φίλους του μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης – κάπου 13,5 εκατομμύρια έχουν συνδεθεί με τους λογαριασμούς του στο twitter και στο facebook – του δίνει τη δυνατότητα να είναι πάντα μέσα στα πράγματα.

«Διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη αξιών. Ετσι, λοιπόν, επέλεξα έναν Ελληνα και όχι έναν Εβραίο ή έναν Αραβα. Διότι εσείς έχετε και εκφράζετε τις αληθινές αξίες της ζωής» εξήγησε δείχνοντας το χέρι του σε γροθιά.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Οι φαν του που έχουν στο μεταξύ παρεισφρήσει στην αίθουσα δεν ικανοποιούνται όμως τόσο εύκολα. Διψούν για τη γνώμη του «γκουρού» όχι μόνο για την κατάσταση στην Ελλάδα και προσφάτως στην Κύπρο αλλά και για τις εξελίξεις στο Βατικανό. Ο ίδιος άλλωστε είναι δηλωμένος καθολικός. «Αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνώ με όλα όσα συμβαίνουν στην Καθολική Εκκλησία. Ελπίζω ο νέος Πάπας, ο οποίος αποφοίτησε από σχολείο Ιησουιτών όπως και εγώ, να φέρει αλλαγές και να επαληθεύσει την ελπίδα. Για την κρίση, από την άλλη πλευρά, μη με ρωτάτε. Φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση γιατί όλοι έδιναν συμβουλές που δεν έπιασαν τόπο. Ηταν σαν τους αστρολόγους που επαληθεύονται μόνο κατά τύχη».