Στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία έγινε το μεσημέρι προγραμματισμένη συνάντηση της τρόικας με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Παρουσία των απεσταλμένων της τρόικας, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη, η συζήτηση Αναστασιάδη – Ολάντ ήταν «γόνιμη και εποικοδομητική».

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για διαμόρφωση «σχεδίου Β» και ζήτησε τη στήριξη του Προέδρου της Γαλλίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, με ίδιους πόρους.

Η συνάντηση των απεσταλμένων των δανειστών με τον κύπριο ηγέτη είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς έγινε λίγες ώρες μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων που ζήτησε το Eurogroup, ενώ παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έχει ταξιδέψει στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί«στήριξη» από τον Πούτιν.

Οι απεσταλμένοι της τρόικας στις 13.20 επισκέφτηκαν την κυπριακή Βουλή και είχαν σύσκεψη με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις και σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι βουλευτές αποχώρησαν ιδιαίτερα αναστατωμένοι.

Στις 6 μ.μ. ο Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρισκόταν από το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σύσκεψη για την επεξεργασία του σχεδίου Β που προκρίνει η Κυπριακή κυβέρνηση για την ανεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που αναζητούνται στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

Νωρίτερα είχε διακοπεί στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας. Οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν ότι θα επανέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο αφού πρώτα ολοκληρωθεί η σύσκεψη η οποία είναι σε εξέλιξη στην Κεντρική Τράπεζα υπό τον Διοικητή Πανίκο Δημητριάδη με συμμετοχή τεχνοκρατών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εξετάζεται το «σχέδιο Β» που έχει σχέση με τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ. «Πήγαν στην Κεντρική Τράπεζα για να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο, για να ξέρουν και οι τεχνοκράτες των κομμάτων πιο είναι το σχέδιο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης τόνισε πως αντικείμενο της συνάντησης είναι να εξευρεθούν τρόποι για να βγει η Κύπρος από την κρίση. Σημείωσε δε ότι δεν κατατέθηκε από πλευράς της κυβέρνησης νέο σχέδιο στην τρόικα, ενώ τόνισε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσον θα οδηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών. «Δεν είναι βέβαιο. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια», είπε ο Σπύρος Σταυρινάκης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος θα βγει από την κρίση.