Το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ έχει γίνει αυτή την εβδομάδα η πρωτεύουσα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο λόγος είναι ότι την Τρίτη ο Φίλιπ Ροθ, ο σημαντικότερος εν ζωή αμερικανός συγγραφέας, γίνεται 80 ετών και η γενέτειρά του, αυτή η δεύτερης κατηγορίας πόλη του Νιου Τζέρσεϊ, γίνεται πόλος έλξης για εκατοντάδες οπαδούς και μελετητές, καθώς και σκηνικό μιας σειράς εκδηλώσεων προς τιμήν του.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις είναι μια διάρκειας τριών ωρών ξενάγηση με λεωφορείο σε τοποθεσίες του Νιούαρκ τα οποία αναφέρονται στα φημισμένα βιβλία του Φίλιπ Ροθ. Ενα από αυτά είναι το γυμνάσιο που αναφέρεται στο «Σύνδρομο Πόρτνοϊ» (1969) ή η γειτονιά του Ροθ η οποία «πρωταγωνιστεί» σε μια σειρά μυθιστορημάτων. Σε κάθε στάση οι επιβάτες θα καλούνται να διαβάσουν ένα απόσπασμα από έργα του Ροθ.

Το τουρ «Φίλιπ Ροθ» στο Νιούαρκ είναι μια ιδέα που είχε πρωτοεμφανιστεί το 2005 όταν μια διασταύρωση στην πόλη είχε πάρει το όνομα του συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε εκεί στις 19 Μαρτίου 1933.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον τρία λεωφορεία έχουν ήδη γεμίσει για να γίνει η διαδραστική ξενάγηση. Το εισιτήριο για κάθε άτομο κοστίζει 35 δολάρια. Παράλληλα ένα συνέδριο πανεπιστημιακών με τίτλο «Roth@80», («O Ροθ στα 80»), θα διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ρόμπερτ Τριτ στο κέντρο του Νιούαρκ.

«Οι δεκαετίες του 1940 και του 1950 ήταν υπέροχος για το Νιούαρκ και το Ουικουάχικ ήταν μια γειτονιά που χάρη στον Φίλιπ, έγινε μια από τις πιο διάσημες στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η Λιζ ντε Τούφο, πρόεδρος της Επιτροπής Διατήρησης Μνημείων του Νιούαρκ. Η γειτονιά του Ροθ αναφέρεται με πολλές λεπτομέρειες στο βιβλίο «Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» (2004), στο οποίο ο αμερικανοεβραίος συγγραφέας πραγματεύεται ένα σενάριο στο οποίο το 1940 ο Ρούζβελτ έχανε τις εκλογές από τον φιλογερμανό υποψήφιο Τσαρλς Λίντμπεργκ.

Εκτός από τις ξεναγήσεις και το συνέδριο, την Τρίτη εγκαινιάζεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Νιούαρκ έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες του Φίλιπ Ροθ.