Δεν είναι και λίγο να ξεκινά από εσένα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1. Θα ήταν άδικο αν μέναμε όμως μόνον σε αυτό το γεγονός, καθώς το Γκραν Πρι Αυστραλίας έχει να επιδείξει μία εξαιρετική προϊστορία με ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Δεν τον βοηθά «η έδρα»

Για τον Μαρκ Γουέμπερ αποτελεί το Γκραν Πρι Αυστραλίας μία ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί έχει γεννηθεί στη χώρα των καγκουρό, ενώ από εδώ ξεκίνησε και η καριέρα του στη Φόρμουλα 1 το 2002. Η «έδρα» δεν τον έχει βοηθήσει πάντως, αφού σε καμία από τις δέκα συμμετοχές του δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Το καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχε ήταν μία τέταρτη θέση πέρυσι.

Η καλή αρχή σε στέφει πρωταθλητή

Η νίκη στο Γκραν Πρι Αυστραλίας έχει αποδειχθεί καλός οιωνός για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Τα στατιστικά αποκαλύπτουν ότι οι πέντε από τους τελευταίους επτά θριαμβευτές της Αυστραλίας κατέκτησαν στο τέλος της σεζόν το στέμμα του πρωταθλητή. Πρόκειται για τους Φερνάντο Αλόνσο (2006), Κίμι Ραϊκόνεν (2007), Λιούις Χάμιλτον (2008), Τζένσον Μπάτον (2009) και Σεμπάστιαν Φέτελ (2011).

53 χλμ. ελεύθερη…κολύμβηση

Η 3η Νοεμβρίου του 1991 πέρασε στην ιστορία της Φόρμουλα 1. Τότε έλαβε χώρα το Γκραν Πρι Αυστραλίας στην Αδελαϊδα και τελικά εξελίχθηκε στο συντομότερο όλων των εποχών. Η καταρρακτώδης βροχόπτωση έκανε αδύνατη την ολοκλήρωση του αγώνα, ο οποίος διακόπηκε μετά από μόλις 14 γύρους και 53 χιλιόμετρα συνολικά. Νικητής μεταξύ των 20 από τους 26 οδηγούς, που τερμάτισαν, αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Άϊρτον Σένα.

Μαζικό κρας τεστ

Στις 16 Μαρτίου 2008 βρέθηκαν στη γραμμή εκκίνησης 22 πιλότοι, από τους οποίους είδαν την καρό σημαία του τερματισμού μόνον οι επτά. Οκτώ οδηγοί εγκατέλειψαν λόγω ατυχήματος, έξι λόγω μηχανικού προβλήματος και ο Μπαρικέλο αποκλείστηκε επειδή βγήκε από τα πιτ με κόκκινο. Στον αγώνα νίκησε ο Χάμιλτον εμπρός από τους Γερμανούς Ρόσμπεργκ και Χάιντφελντ.

Οι βασιλιάδες των χατ τρικ

Πέντε πιλότοι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα χατ τρικ στο Γκραν Πρι Αυστραλίας, νικώντας στις κατακτήριες δοκιμές και στον αγώνα και πετυχαίνοντας τον ταχύτερο γύρο. Ο Μίχαελ Σούμαχερ είναι ο μόνος που πέτυχε χατ τρικ δύο φορές, ενώ οι υπόλοιποι οδηγοί είναι ο Ντέιμον Χιλ, ο Κίμι Ραϊκόνεν, ο Μίκα Χάκινεν και ο Γκέρχαρντ Μπέργκερ.

Φτερωτός «Σούμι»

Το ρεκόρ ταχύτερου γύρου κατέχει από το 2004 ο Μίχαελ Σούμαχερ με 1 ώρα 24 λεπτά και 125 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το ρεκόρ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν σκεφτούμε πόσο έχουν εξελιχθεί τα μονοθέσια την τελευταία δεκαετία.

Πολυνίκης οδηγός

Ο Μίχαελ Σούμαχερ έχει θριαμβεύσει τέσσερις φορές στο Άλμπερτ Παρκ, ενώ τρεις φορές νικητής έχει αναδειχθεί ο Βρετανός Τζένσον Μπάτον, που αποτελεί και τον πολυνίκη οδηγό σε ενεργό δράση. Πολυνίκης από τις ομάδες είναι η McLaren με επτά πρώτες θέσεις.