Με μία τελετή έναρξης λαμπερή στην ουσία και την στόχευση, φτωχή ταυτόχρονα σε λόγια και φανφάρες -τόσο λόγω κρίσης, όσο και λόγω της πεποίθησης του διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη- το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής επίσημα στο Ολύμπιον και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου 2013, με την προβολή 196 ταινιών σε έξι συνολικά αίθουσες.

Την έναρξη, που έντυσε μουσικά το συγκρότημα He Jazz Collective, «κήρυξαν» δύο: ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, και η γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας Ζωή Καζαζάκη.

Η εναρκτήρια ταινία

Η αυλαία άνοιξε με μια αισιόδοξη ταινία γεμάτη ρυθμό, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πρώτη θέση» της Μπες Κάργκμαν που μας ξεναγεί στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, όπου πίσω από τη θεαματική όψη, κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα.

Το ντοκιμαντέρ διεισδύει στα άδυτα του μπαλέτου, προσφέροντας μια εναλλακτική, παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών. Με διαφορετικές κουλτούρες και ρίζες να τους προσδιορίζουν, προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο, κόντρα στους τραυματισμούς, τις αποτυχίες, τις προκαταλήψεις και την ανέχεια.

Μέσα από τα πορτρέτα τους, η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει δεξιοτεχνικά τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας με φρεσκάδα, ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία – ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή, όπου ο χορός ενσαρκώνει το στόχο, την εμμονή και το όνειρο.

Τα βασικά highlights του Φεστιβάλ

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις- ανοιχτές συζητήσεις, ομιλίες, masterclass, έκθεση – το επετειακό 15ο Φεστιβάλ φιλοδοξεί και φέτος να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του, όταν μάλιστα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, τις περιπέτειες, τους αγώνες του, τις αγωνίες, τα δικαιώματά του.

Δύο ειναι τα βασικα highlights του Φεστιβάλ, που κρατά ως »υπότιτλο» τον προσδιορισμό «Εικόνες του 21ου Αιώνα».

***Το αφιέρωμα στον μεγάλο χιλιανό σκηνοθέτη Πατρίσιο Γκουσμάν που είναι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο και θα προβληθεί με την ευκαιρία το σύνολο του έργο του που ξεπερνά το χρόνο και τον τόπο, καθώς βρέθηκε στην καρδιά των ιστορικών συγκυριών και κατέγραψε με το φακό του γεγονότα (λ.χ η ανατροπή του Σαλβαντόρ Αλιέντε) που διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα.

***Το αφιέρωμα στα 15 χρόνια του Φεστιβάλ μέσα από το οποίο θα θυμηθούμε ντοκιμαντέρ που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του, από τη γέννησή του έως σήμερα. Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη.

58 τα ελληνικά ντοκιμαντέρ

Παράλληλα, οι πολλαπλές όψεις της κρίσης, η φύση και η παράδοση ως καταφύγιο του σύγχρονου ανθρώπου, τα παρασκήνια της πολιτικής, τα διδάγματα της Ιστορίας μαζί με πορτραίτα ελκυστικών προσωπικοτήτων, κυριαρχούν στα συνολικά 58 ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν τόσο στο διεθνές πρόγραμμα όσο και στο ελληνικό πανόραμα.