«Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από μία στενή πόρτα» δήλωσε χθες σε βουλευτές του κόμματός του ο ηγέτης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αναγνωρίζοντας τις (ολοένα και πιο) λιγοστές ελπίδες που έχει να σχηματίσει κυβέρνηση. «Αν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αποφασίσει να στηρίξει τους ανθρώπους που κατέστρεψαν την Ιταλία θα αποσυρθώ γαλήνια από την πολιτική» διεμήνυσε την Κυριακή ο Μπέπε Γκρίλο. «Δεν θα υπάρξει συμφωνία (για ψήφο εμπιστοσύνης). Αν αποφασίσει κάποιος να το κάνει, θα τεθεί εκτός Κινήματος» δήλωσε χθες η μελλοντική επικεφαλής του Κινήματος στη Βουλή, Ρομπέρτα Λομπάρντι.

Οι «Πεντάστεροι» ανακοίνωσαν ότι μετά τη σύγκληση του νέου Κοινοβουλίου, την Παρασκευή, και την επίσημη έναρξη των διαβουλεύσεων, θα προτείνουν στον ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ηγηθούν εκείνοι της επόμενης κυβέρνησης –πρόταση που είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα. Και ενώ το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έφεραν την Ιταλία οι εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου συνεχίζεται, απειλώντας να κλιμακωθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι νοσηλεύεται από την Παρασκευή στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, σε μια σουίτα 200 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, με «επιπεφυκίτιδα» και «αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης», με αποτέλεσμα να έχει χάσει ήδη δύο δικάσιμους, για δύο διαφορετικές δίκες…

Οι δικαστές που εξετάζουν σε επίπεδο έφεσης μια υπόθεση διαφθοράς σχετιζόμενη με τηλεοπτικά δικαιώματα, για την οποία ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε τον Οκτώβριο σε τετραετή φυλάκιση και πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, συνέχισαν κανονικά την ακροαματική διαδικασία το Σάββατο –εντεταλμένοι γιατροί τούς ενημέρωσαν νωρίτερα πως τα προβλήματα υγείας του Καβαλιέρε δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να τον κρατούν μακριά. Αλλο δικαστήριο του Μιλάνου όμως, που εξετάζει το διαβόητο Ρούμπι-γκέιτ, δέχθηκε χθες το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας έως τις 18 Μαρτίου, αφού πρώτα ζήτησε και νέα επίσκεψη εμπειρογνωμόνων στο Σαν Ραφαέλε.

«ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΟΣ». Αν ο Μπερλουσκόνι είχε παραβρεθεί, θα είχε ακούσει την τελική αγόρευση της εισαγγελέως. Αντ’ αυτού, οι δικαστές άκουσαν δεκάδες νεοεκλεγμένους βουλευτές της Κεντροδεξιάς, με επικεφαλής τον ηγέτη του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο, να ψάλλουν έξω από το δικαστήριο τον εθνικό ύμνο, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Μπερλουσκόνι. Ο Λαός της Ελευθερίας προειδοποίησε μάλιστα ότι θα απέχει από τις εργασίες του Κοινοβουλίου έως ότου λυθεί το πρόβλημα με τον «δικαστικό κατατρεγμό» του Μπερλουσκόνι. Στο μεταξύ, δικαστήριο στη Νάπολι αποφάσισε χθες την άμεση παραπομπή του τελευταίου σε δίκη με την κατηγορία ότι έδωσε τρία εκατομμύρια ευρώ, στα τέλη του 2007, σε έναν κεντροαριστερό γερουσιαστή ώστε να μεταπηδήσει στο κόμμα του, αποδυναμώνοντας σημαντικά την τότε κυβέρνηση Πρόντι.