Ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (CDU), Κλάους-Πέτερ Βιλς, τάχθηκε υπέρ μίας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Ο ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού πολιτικός δήλωσε χαρακτηριστικά στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Xάντελσμπλατ: «Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε την πλειοψηφία του πληθυσμού μίας χώρας, ότι οφείλει να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του κοινού νομίσματος, τότε δεν μπορούμε να φωνάζουμε απ΄ έξω για νέες εκλογές, αλλά πρέπει να αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα».

Ο Βιλς συμπλήρωσε, ότι η ευρωζώνη πρέπει να είναι δεκτική σε αλλαγές και τόνισε: «Αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μία ειρηνική και αξιοπρεπή συμβίωση στην Ευρώπη και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των λαών, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή ιδεολογία του ευρώ. Μία νομισματική ένωση θα επιβιώσει, μόνον αν αξιοποιεί όλα τα μέλη της».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός έχει εκφράσει κατά καιρούς την αντίθεσή του στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ και ανήκει στην ομάδα των σκληροπυρηνικών, οι οποίοι ζητούσαν την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.