Ο επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι «θα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο κοινοβούλιο ένα σαφές πρόγραμμα με κύρια βασικά σημεία». Παράλληλα, κάλεσε τον Μπέπε Γκρίλο «να μας πει τι θέλει να κάνει για την χώρα».

Η κεντροαριστερά προσπαθεί να καθορίσει την ατζέντα για το άμεσο μέλλον, ζητώντας από τα υπόλοιπα κόμματα και κινήματα να πάρουν θέση.

Τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Μπερσάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αφορούν στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την μείωση του συνολικού «κόστους» της πολιτικής, την υπεράσπιση των πολιτών που έχουν πληγεί από την πολιτική κρίση, ένα νέο «ήθος» στην δημόσια ζωή και την τόνωση της απασχόλησης.

Πρόκειται για προτάσεις με τις οποίες η κεντροαριστερή συμμαχία θέλει να ξανακερδίσει μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων της αριστεράς που προτίμησαν την διαμαρτυρία και συνέβαλαν στο θεαματικό αποτέλεσμα του κινήματος Πέντε Αστέρια.

«Πρώτα το πρόγραμμα και μετά οι συμφωνίες», είπε ο Μπερσάνι, εξηγώντας ότι «θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο».

Είναι σαφές πάντως ότι το μήνυμα του Μπερσάνι έχει κύριο αποδέκτη το κίνημα του Γκρίλο με την επίγνωση ότι η μπερλουσκονική συμμαχία μπορεί να μην συνεργασθεί στην έγκριση νόμων που να αφορούν παραδείγματος χάρη την έγκριση νόμου που να θεσπίζει το ασυμβίβαστο επιχειρηματικής και πολιτικής δραστηριότητας.

«Τώρα οι βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο πρέπει να μας πουν τι θέλουν να κάνουν για την χώρα», είπε ο Μπερσάνι.

Επισήμως ο Γκρίλο έχει δηλώσει ότι «δεν εννοεί να συναινέσει σε υπόγειες συμφωνίες» και ότι «για την πολιτική τάξη είναι η αρχή του τέλους».

Πολλοί νεοεκλεγέντες βουλευτές του όμως έχουν δηλώσει πρόθυμοι να αξιολογήσουν μεμονωμένα τις όποιες προτάσεις.