«Η Ιταλία πρέπει να επιδιώξει την εφαρμογή πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης ώστε να μπορέσει να μειώσει το δυσβάστακτα υψηλό δημόσιο χρέος της», εκτίμησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο γενικός δείκτης στο ιταλικό χρηματιστήριο κατέγραφε πτώση και τα κόστη δανεισμού του ιταλικού κράτους αυξάνονταν σήμερα, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν φοβισμένα στο αποτέλεσμα των εκλογών—στις οποίες ένα κόμμα διαμαρτυρίας που ίδρυσε ένας κωμικός κατέλαβε μεγάλο ποσοστό και κανένας πολιτικός συνασπισμός δεν απέσπασε την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.

«Οι αγορές είναι ελεύθερες να αντιδρούν με τον τρόπο που επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την σταθερή εμπιστοσύνη μας στις ιταλικές αρχές όσον αφορά στην δυνατότητά τους να βρουν και να δημιουργήσουν μια πολιτική πλειοψηφία η οποία θα συνεχίσει να επιτυγχάνει την εφαρμογή ενός προγράμματος για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που είναι αυτό που χρειάζεται η Ιταλία για να μειώσει το επίπεδο του χρέους, που δεν είναι βιώσιμο» σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανήλθε στο 127% του ΑΕΠ της χώρας το 2012 και αυξήθηκε στο 128% μέχρι στιγμής φέτος. Είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, έπειτα από εκείνο της Ελλάδας.

Ο Μπαγί είπε ακόμα πως η Επιτροπή αφουγκράζεται το «μήνυμα ανησυχίας» το οποίο έστειλαν οι Ιταλοί εκλογείς, αλλά αναμένει η Ρώμη να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι «δεσμεύσεις» της Ιταλίας όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «παραμένουν» σε ισχύ.