Μία από τις σπάνιες τον τελευταίο καιρό δημόσιες εμφανίσεις του πραγματοποίησε την Κυριακή ο 86χρονος Φιντέλ Κάστρο καθισμένος στα έδρανα της Εθνοσυνέλευσης δίπλα στον αδελφό του, Ραούλ, ο οποίος επανεκλέγεται για δεύτερη φορά στην προεδρία της Κούβας.

ΟΦιντέλ, αδύναμος και καταβεβλημένος, είχε εμφανιστεί δημοσίως και στις αρχές Φεβρουαρίου ψηφίζοντας για τη νέα Εθνοσυνέλευση. Τώρα πλέον έχει παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του πέραν της βουλευτικής ιδιότητας.

Μετά την ασθένειά του το 2006 και την παράδοσηστις 31 Ιουλίου 2006 της προεδρίας της χώρας στον μέχρι τότε αντιπρόεδρο και αρχηγό του Στρατού Ραούλ Κάστρο, ο Φιντέλ έχει εμφανιστεί άλλη μία μόνοφορά στην Εθνοσυνέλευση, το 2010.

Σε εκείνη την εμφάνιση είχε εκφωνήσει μία σύντομη ομιλία προειδοποιώντας ότι μία σύγκρουση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν θα οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Ο ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης «συγγράφει αυτόν τον καιρό και συναντά προσωπικότητες», αλλά σπάνια εμφανίζεται δημόσια. Άλλωστε δεν έχει, πλέον, πραγματική ανάμειξη στις κυβερνητικές υποθέσεις όπως δηλώνουν καλά γνωρίζοντες τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Κούβα.

Οι 612 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να αναδείξουν το νέο Συμβούλιο του Κράτους με πρόεδρο τον Ραούλ Κάστρο, και τον νέο πρόεδρο του σώματος, που θα αντικαταστήσει τον Ρικάρντο Αλαρκόν έπειτα από σχεδόν 20ετή θητεία.

Οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης είναι κλειστές για τους ξένους δημοσιογράφους.

Ο 82χρονος Ραούλ Κάστρο, αναδείχτηκε από την Εθνική Συνέλευση Λαικής Εξουσίας της Δημοκρατίας της Κούβας, όπως επίσημα ονομάζεται η Εθνοσυνέλευση, στην προεδρία στις 24 Φεβρουαρίου του 2008.

Την Παρασκευή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο κοινής εμφάνισης με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Ραούλ προκάλεσε έκπληξη αναγγέλλοντας ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από την εξουσία.

Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένα δηλώσει πως επιθυμεί να εφαρμόσει ένα όριο δύο θητειών για όλα τα πολιτικά αξιώματα στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας.

Εάν τα όρια αυτά θεσμοθετηθούν από τηνΕθνοσυνέλευση, η επερχόμενη θητεία του Ραούλ Κάστρο, η οποία λήγει το 2018, θα μπορούσε να είναι η τελευταία του.