Ελλιπές αποδεικτικό υλικό, κανένας μάρτυρας και δύο διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων της ίδιας νύχτας, όταν ο Οσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε τη φίλη του Ρέβα Στίνκαμπ. Για τον άνθρωπο, που βίωσε την ελεύθερη πτώση από παγκόσμιο είδωλο του αθλητισμού και εθνικό ήρωα σε κατηγορούμενο για φόνο, έχει ζωτική σημασία να γίνει αποδεκτή η δική του εκδοχή. Μόνον έτσι μπορεί να ελπίζει σε μία ευνοϊκή απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Πιστόριους μιλά για μία τραγική παρανόηση, η νοτιοαφρικανική εισαγγελία για φόνο από πρόθεση. Ο Παραολυμπιονίκης έχει προσλάβει μία αρμάδα κορυφαίων δικηγόρων και άλλων ειδικών, για να υποστηρίξουν την άποψή του σχετικά με τα γεγονότα τη μοιραία νύχτα. Στην ομάδα των συμβούλων του περιλαμβάνονται μάλιστα ένας ιατροδικαστής και ένας ικανότατος υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων.

Το τιμ του Πιστόριους πέτυχε ήδη σημαντικές νίκες, καθώς ο προϊστάμενος ντετέκτιβ για τις έρευνες αποσύρθηκε εσπευσμένα μετά τη γνωστοποίηση, ότι κατηγορείται και ο ίδιος για επτά φόνους. Επίσης ο 26χρονος Νοτιοαφρικανός αφέθηκε ελεύθερος με περίπου 85.000 ευρώ εγγύηση και περιοριστικούς όρους, αφού ο δικαστής απέρριψε τις αιτιάσεις της εισαγγελίας, ότι υπήρχε κίνδυνος διαφυγής του. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι σταρ, που υπερασπίζονται -με το αζημίωτο- τον Πιστόριους στην πολύκροτη δίκη στην Πρετόρια.

Ο άνθρωπος «Legal Weapon»

Πρόσωπο κλειδί της ομάδας έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ο σταρ δικηγόρος Μπάρι Ρου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, αμείβεται για τις υπηρεσίες του προς τον Πιστόριους με περίπου 4.250 ευρώ την ημέρα. Ο Ρου διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ποινικολόγους της Νότιας Αφρικής. Ο Guardian επικαλείται ειδικούς, σύμφωνα με τους οποίους ο Ρου προσφέρει χωρίς ενδοιασμούς τις υπηρεσίες του σε όποιον μπορεί να του πληρώσει τα χρήματα που ζητά. Μάλιστα γι’ αυτόν τον λόγο τον ονομάζουν «Legal Weapon», δηλαδή νομικό όπλο που μπορεί να προσλάβει οποιοσδήποτε έχει τις ανάλογες οικονομικές δυνατότητες. Τη δεκαετία του 90 εκπροσώπησε ο διάσημος ποινικολόγος έναν αρχηγό της αστυνομίας του ρατσιστικού καθεστώτος απάρτχαϊντ, όταν μήνυσε διάφορες εφημερίδες, επειδή είχαν δημοσιεύσει ότι χρησιμοποίησε δηλητήριο εναντίον εχθρών του καθεστώτος.

Ο Ρου έχει «βγάλει» ήδη ένα μέρος της αμοιβής του, καθώς οφείλεται κυρίως σε αυτόν η απόφαση για την αποφυλάκιση του Πιστόριους με εγγύηση. Ο μεγαλοδικηγόρος σφυροκόπησε κατά την ακροαματική διαδικασία τον προϊστάμενο ντετέκτιβ ερευνών, Χίλτον Μπότα και τον ανάγκασε να παραδεχθεί, ότι δεν ήταν σε θέση να ανατρέψει την εκδοχή του Πιστόριους για τα γεγονότα, που οδήγησαν στον θάνατο της Ρέβα Στίνκαμπ. Επίσης ο Ρου ισχυρίσθηκε, ότι οι ουσίες που βρέθηκαν στην οικία του Πιστόριους δεν ήταν στεροειδή, αλλά «φυτικά θεραπευτικά μέσα». Αυτό μένει ακόμη να αποδειχθεί, είναι όμως προφανές ότι ο Ρου προσπαθεί να ενισχύσει την αξιοπιστία του πελάτη του.

Ο «αντίπαλος» των Μαντέλα

Ο δικηγόρος Κένι Ολντγουέιτζ από το Γιοχάνεσμπουργκ βρίσκεται από την πρώτη ημέρα του θανατηφόρου συμβάντος στο πλευρό του Πιστόριους. Ο πολύπειρος Ολντγουεϊτζ έγινε γνωστός τον Νοέμβριο του 2012, όταν νίκησε σε μία υπόθεση που είχε συγκεντρώσει παγκοσμίως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ο Ολντγουέιτζ ήταν συνήγορος του οδηγού, στο αυτοκίνητο του οποίου σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2010 η 13χρονη εγγονή του Νέλσον Μαντέλα. Το όχημα είχε ξεφύγει από την πορεία του, καθώς ο οδηγός είχε αναπτύξει σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπερβολική ταχύτητα και ήταν μεθυσμένος, τελικά όμως αθωώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων.

Ο ειδικός εμπειρογνώμονας

Ο ειδικός εμπειρογνώμονας Ρέτζι Περούμαλ βρέθηκε στο προσκήνιο της δημοσιότητας το 2012, όταν συμμετείχε στην υπόθεση 34 μεταλλωρύχων που τους είχε πυροβολήσει η νοτιοαφρικανική αστυνομία. Επίσης ανήκε στην ομάδα διερεύνησης του μυστηριώδους θανάτου του πρώην στρατηγού της Ζιμπάμπουε, Σόλομον Μουγιούρου Ασζέεν. Ο Περούμαλ δεν συμμετείχε μέχρι τώρα ενεργά στην ακροαματική διαδικασία, καθώς δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη τα αποτελέσματα των βαλλιστικών και των ιατροδικαστικών εξετάσεων.

Ο διαχειριστής κρίσεων

Ο Στιούαρτ Χίγκινς έχει αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα της επικοινωνίας με τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο Χίγκινς διετέλεσε από το 1994 έως το 1998 δημοσιογράφος της σκανδαλοθηρικής βρετανικής εφημερίδας Sun, ενώ έχει ιδρύσει την εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Stuart Higgins Communications. Μέσα από αυτήν συνεργάζεται με την Τσέλσι, την αεροπορική εταιρεία British Airways, το στάδιο Γουέμπλεϊ, κλπ. Ενα σχόλιο στον ιστότοπο του ειδικού επικοινωνιολόγου αποκαλύπτει, πώς βλέπει ο ίδιος τη δουλειά του: «Οι πρώτες 24 ώρες μίας κρίσης μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές για την αξιοπιστία ενός προσώπου ή μίας επιχείρησης. Δεν επιτρέπεται να αφήσεις, να πάει κάτι στραβά και όποιος δεν επενδύει σε μία πρωτοκλασάτη γνωμοδότηση με ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, δεν αξίζει να επβιώσει».