Αν και τα βρετανικά ταμπλόιντ δεν συνηθίζουν να ασχολούνται με βιβλία, φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν κάποιες εξαιρέσεις αρκεί να υπάρχει ίντριγκα στη μέση. Ετσι λoιπόν την περασμένη Τρίτη η εφημερίδα «Daily Mail» κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τις δηλώσεις της γνωστής συγγραφέως Χίλαρι Μαντέλ που χαρακτήριζε την Κάθριν Μίντλτον «μια πλαστική κούκλα σχεδιασμένη για να αναπαραχθεί».
Ολα ξεκίνησαν όταν στις 4 Φεβρουαρίου η Μαντέλ έδωσε μια διάλεξη στο Βρετανικό Μουσείο υπό την αιγίδα του λογοτεχνικού περιοδικού «London Review of Books». Το θέμα της ήταν η βασιλική οικογένεια, μια υπόθεση που γνωρίζει καλά αφού τα δύο μπεστ σέλερ βιβλία της είναι αφιερωμένα στον Τόμας Κρόμγουελ, πρωθυπουργό του βασιλιά Ερρίκου Η’. Τότε οι χαρακτηρισμοί για τη δούκισσα του Κέμπριτζ πέρασαν στα ψιλά, ώσπου λίγες ημέρες αργότερα το κείμενο της ομιλίας δημοσιεύθηκε στη σελίδα του εντύπου στο Διαδίκτυο.
Τα «λαγωνικά» της συντηρητικής εφημερίδας απομόνωσαν από ένα κείμενο 5.800 λέξεων τις τρεις παραγράφους που αναφέρονταν στη μελλοντική βασίλισσα και έδωσαν μεγάλη έκταση. Βέβαια, τα λόγια της Μαντέλ ήταν αρκετά καυστικά και όταν βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ έκαναν μεγαλύτερο θόρυβο.
Η 60χρονη συγγραφέας αναφερόμενη στη σύζυγο του πρίγκιπα Ουίλιαμ έγραψε ότι «πρόκειται για μια κατασκευασμένη πριγκίπισσα, μια κούκλα βιτρίνας χωρίς δική της προσωπικότητα, που καθορίζεται εντελώς από το τι φοράει». Συγκρίνοντάς την με δύο συζύγους βασιλιάδων άλλων εποχών, τη Μαρία Αντουανέτα και την Νταϊάνα, η Μαντέλ δήλωσε ότι η Κέιτ, σε αντίθεση με αυτές, δεν είναι μια καταστροφή που χαμογελάει αλλά ένας χαρακτήρας που ταιριάζει άψογα στον υψηλό ρόλο που της ανατέθηκε. Και σαν να μην έφταναν αυτά τα σχόλια, προχώρησε ακόμη περισσότερο. «Η Κάθριν Μίντλτον φαίνεται να έχει σχεδιαστεί από μια επιτροπή και κατασκευαστεί από τεχνίτες, με ένα τέλειο πλαστικό χαμόγελο και ένα γυαλιστερό χέρι». «Η δούκισσα», πρόσθεσε, «φαίνεται να έχει επιλεγεί για τον ρόλο της πριγκίπισσας επειδή ήταν άψογη: τόσο τρομερά λεπτή όσο επιθυμούσαν, χωρίς ιδιορρυθμίες, χωρίς παραδοξότητες, χωρίς τον κίνδυνο της εμφάνισης κάποιου χαρακτήρα».
Η σύγκριση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα είναι αναπόφευκτη και στα μάτια της Μαντέλ είναι εις βάρος της Κάθριν. «Μοιάζει να έχει κατασκευαστεί με ακρίβεια, σαν από μια μηχανή, τόσο διαφορετική από την Νταϊάνα που επιδείκνυε την αμηχανία της και τη συναισθηματική της «ακράτεια» σε κάθε της κίνηση». Ακόμη, η συγγραφέας διαπίστωσε ότι «μπορεί από μια τέλεια νύφη να γίνει τέλεια μητέρα, χωρίς να αποκλίνει καθόλου από αυτή την εικόνα». Κατά τη γνώμη της, η Κέιτ είχε πλέον περάσει από το να είναι μια κούκλα κατασκευασμένη από κουρέλια σε μια γυναίκα της οποίας ο μοναδικός σκοπός είναι να γεννήσει γαλαζοαίματους απογόνους.
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αρκετά καυστικές εκφράσεις της κατόχου δύο βραβείων Man Booker προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στη Γηραιά Αλβιώνα. Τόσο πολλή αίσθηση έκαναν τα λόγια της ώστε ακόμη και ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τοποθετήθηκε επί του θέματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ινδία. «Νομίζω ότι η Μαντέλ γράφει σπουδαία βιβλία, αλλά αυτά που είπε για την Κέιτ Μίντλτον είναι εντελώς λανθασμένα. Από όσο έχω γνωρίσει την πριγκίπισσα στις δημόσιες εκδηλώσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αλλού, πρόκειται για μια γυναίκα με φωτεινή προσωπικότητα, μια εξαιρετική πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας. Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν», είπε στους δημοσιογράφους ο πολιτικός.
Παρόμοιο ήταν και το σχόλιο του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος μιλώντας στο BBC τόνισε: «Είναι αρκετά προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί. Η Κέιτ Μίντλτον κάνει εξαιρετική δουλειά σε έναν δύσκολο ρόλο».

Οι υπερασπιστές της Μαντέλ ισχυρίζονται ότι τα μίντια πήραν αποσπάσματα και τα παρουσίασαν χωρίς συνοχή. Από την άλλη, το περιοδικό «London Review of Books», το οποίο δημοσίευσε ολόκληρη την ομιλία στο τεύχος της περασμένης Πέμπτης, σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε: «Αυτό που πραγματικά έγραψε η Μαντέλ ήταν το πώς τα μέσα ενημέρωσης κάνουν τους βασιλείς να υποφέρουν». n