Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ να αφαιρεθεί το αγώνισμα της πάλης από το αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων τόσο διεθνώς όσο και στον ελληνικό χώρο. Την ίδια στιγμή στο διεθνή χώρο ξεχωρίζει η τοποθέτηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν που πήρε επίσης θέση για το θέμα.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζάκ Ρόγκ, με την οποία του ζητά να μην ακούσει τις…σειρήνες που ουσιαστικά πλήττουν το κύρος των αγώνων και να μην συνδέσει το όνομά του με αυτή την πρωτοφανή απόφαση.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα και εγώ, όπως χιλιάδες μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να εισηγηθεί στη Γενική της Συνέλευση, την αφαίρεση από το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 του αθλήματος της Πάλης.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για ό,τι έχει σχέση με την παράδοση του Ολυμπισμού, της φιλοσοφίας ζωής που έχει επιζήσει αναλλοίωτη για δεκάδες αιώνες, είμαι βέβαιος ότι θα αφουγκραστείτε την αντίδραση του απλού φίλαθλου κόσμου και θα επανεκτιμήσετε την πρόταση αυτή, διορθώνοντας ένα μεγάλο λάθος που επιχειρείται να γίνει.

Την επιστολή αυτή δεν σας την στέλνω μόνον ως Πρόεδρος της ΔΟΑ, του θεσμού που υπηρετεί με συνέπεια επί πενήντα και πλέον χρόνια το Ολυμπιακό Κίνημα και τις Αξίες του αλλά και την Ολυμπιακή Παιδεία, όπως αυτή διαμορφώνεται και διαδίδεται στη σύγχρονη εποχή. Σας την στέλνω και ως απλός φίλαθλος και λάτρης του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Τυχόν αποκεφαλισμός της Πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα σημάνει αναμφισβήτητα απομάκρυνση των Αγώνων από τις ρίζες τους. Και, όπως καλά γνωρίζετε, καμία ελπίδα δεν υπάρχει για το μέλλον όλων των ανθρώπων, αν αποκοπούν από τις ρίζες τους. Πόσο μάλλον στον χώρο του αθλητισμού, όπου η σημασία του υλικού κέρδους στους κόλπους του δυστυχώς αυξάνεται επικίνδυνα κάθε μέρα που περνάει.

Μην υποχωρήσετε, Κύριε Πρόεδρε, στις φωνές σύγχρονων σειρήνων που οδηγούν στην αποστασιοποίηση από τις παραδόσεις του Κινήματος, που με τόση ευλάβεια έχετε υπηρετήσει όσα χρόνια ασχολείστε με τα αθλητικά δρώμενα και μην επιτρέψετε στην ιστορία να γράψει πως επί των ημερών σας αποφασίστηκε η καρατόμηση του ιστορικότερου, πλην του στίβου, αθλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο φίλαθλος κόσμος παγκοσμίως έχει από εσάς την απαίτηση να σταθείτε, για άλλη μία φορά, στυλοβάτης της παράδοσης και του Ολυμπισμού, όπως τον διδαχθήκαμε από τη μικρή μας ηλικία. Η Πάλη, ως αγώνισμα, ίσως με μια νέα μορφή διεξαγωγής της από πλευράς κανονισμών, περισσότερο ελκυστική στο φίλαθλο κοινό, παραμένει απόλυτα συνυφασμένη με την έννοια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι και δεν νοούνται χωρίς το ιστορικό αυτό άθλημα στο πρόγραμμά τους. Είναι βέβαιο, εξάλλου, ότι κανένα μέλλον δεν υπάρχει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εάν εμείς δεν σεβόμαστε τις ιστορικές ρίζες του Ολυμπισμού».

Τί λένε οι Ολυμπιονίκες

Θέση στο «καυτό» θέμα πήρε και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και στην επιστολή του, που υπογράφει ο πρόεδρος Δημοσθένης Ταμπάκος και η γενική γραμματέας Ευη Μωραϊτίδου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να εισηγηθεί την αφαίρεση της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020.

Με το πρόσχημα της χαμηλής τηλεθέασης και διάθεσης εισιτηρίων, γεγονός που αμφισβητείται από τα στοιχεία των αγώνων του Λονδίνου, ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα της ανθρωπότητας κινδυνεύει να τεθεί εκτός Ολυμπιακών Αγώνων!

Απόφαση που αποτελεί βεβήλωση του Ολυμπιακού Πνεύματος, αφού θυσιάζει στον βωμό της κερδοφορίας ένα άθλημα που αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων από το 776 π.Χ.

Άπειρες παραστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα απεικονίζουν παλαιστές να παλεύουν σώμα με σώμα. Ο Πλάτωνας τη χαρακτήρισε το άθλημα των αθλημάτων. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα πως γίνονταν αγώνες πάλης προς τιμήν του Πάτροκλου κατά την πολιορκία της Τροίας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Αρχαία Ελλάδα η πάλη αποτέλεσε το κύριο μέσο αγωγής των νέων. Η πασίγνωστη στους Έλληνες «παλαίστρα» προσδιόριζε τα πρώτα χρόνια τον χώρο που αθλούνταν οι παλαιστές, ενώ με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε ευρύτερη έννοια και σήμαινε «γυμναστήριο».

Σήμερα άλλωστε από την παλαίστρα στην Αρχαία Ολυμπία γίνεται η αφή της Φλόγας τόσο των Θερινών όσο και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά την απόφαση για αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 από τον Γάλλο Βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, η πάλη ήταν από τα πρώτα αθλήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, λόγω της σπουδαίας ιστορίας της.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, συμπαραστέκεται στον αγώνα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης και ελπίζει στην τελική απόφαση του Σεπτεμβρίου να συνυπολογιστεί η ιστορικότητα και η σπουδαιότητα της πάλης ως προς την ανάπτυξη του αθλητισμού».

Παρέμβαση και από τον Πούτιν

Στο διεθνή χώρο ξεχωρίζει η τοποθέτηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (γνωστού για την αγάπη του στον αθλητισμό και πρωταθλητή του τζούντο) που πήρε επίσης θέση για το θέμα, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στον αγώνα που δίνει το αρχαίο αυτό άθλημα. Πάντως ήδη στα γραφεία της διεθνούς ομοσπονδίας πάλης επεξεργάζονται τους κανονισμούς με στόχο την άμεση τροποποίησή τους, έτσι ώστε το άθλημα να γίνει ακόμα πιο θεαματικό και να έχει ένα ακόμα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια να ανατρέψει την πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ.