Το μπλακάουτ που επιβάλλει ο ιταλικός εκλογικός νόμος στις δημοσκοπήσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου δύσκολα κρύβει τις τάσεις στο σώμα των ψηφοφόρων. Ο Μάριο Μόντι του 13% χάνει δυνάμεις όπως φαίνεται και από την πρόσκληση για τηλεοπτική μονομαχία που απηύθυνε στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει μέσω της τηλεοπτικής οθόνης. Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι έχουν πιάσει ταβάνι στο 35% και στο 29% αντίστοιχα. Και υπάρχει και κάποιος που πετάει. Είναι ο Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, που φαίνεται να κλέβει το μομέντουμ από τον Μπερλουσκόνι έξι ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν αφήσει τον Γκρίλο στο 18%. Αλλά η τάση είναι ανοδική και εξηγείται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ιταλία. Τα σκάνδαλα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες εξορίζοντας από την κορυφή της ατζέντας την οικονομική κρίση και δίνοντας χώρο στην υπόθεση μιας νέας «Μιζούπολης», όπως εκείνη που διέλυσε το πολιτικό σύστημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν βούτυρο στο ψωμί του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο. Η διαφθορά είναι πάλι το κεντρικό θέμα της συζήτησης. «Ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει ότι κανένας υπόδικος δεν θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιό του. Μα τότε δεν θα του είχε μείνει κανένας», κάγχασε την περασμένη Κυριακή. Ο Μπερλουσκόνι σήκωσε το γάντι χθες: «Το 80% των υποψηφίων του Γκρίλο προέρχεται από την άκρα Αριστερά».

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Πρόκειται για μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο λαϊκιστές που θεωρητικά μπορεί να αποβεί προς όφελος της Κεντροαριστεράς. Ο Γκρίλο κόβει ψήφους από τον Μπερλουσκόνι, γεγονός που κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για το Δημοκρατικό Κόμμα. Η πρωτιά του Μπερσάνι θα του εξασφάλιζε το 55% των εδρών στη Βουλή. Τα πράγματα δυσκολεύουν στη Γερουσία, όπου το σύστημα είναι πιο αναλογικό. Εκεί ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς θα υποχρεωνόταν να αναζητήσει τη συμμαχία του Μόντι. Προς το παρόν, όμως, ο πρώην τεχνοκράτης και νυν πολιτικός έχει αφοσιωθεί στον δικό του αγώνα επιβίωσης. «Δεν έχω τίποτε το κοινό, δεν μοιράζομαι τίποτε το κοινό με αυτήν την Κεντροαριστερά», δήλωσε ο Μόντι, ενώ κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι φοβούνται την αναμέτρηση μαζί του στην τηλεοπτική αρένα. Την τηλεόραση απέφυγε και ο Μπέπε Γκρίλο. Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων είχε δεχθεί να παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, το οποίο δεν είναι κρατικό αλλά ούτε και του Μπερλουσκόνι. Τελικά ακύρωσε την εμφάνισή του. «Φοβάται τις ερωτήσεις», σχολίασε ο Μπερσάνι.

Σε αυτό το κλίμα οδεύει προς τις εκλογές η Ιταλία, με το ερώτημα για το είδος της Βουλής που θα προκύψει να εξακολουθεί να αιωρείται. Οι τριγμοί που προκαλούν στο πολιτικό σύστημα τα σκάνδαλα και η πίεση που δέχονται οι πολίτες από την οικονομική κρίση φουσκώνουν τα πανιά του λαϊκισμού.

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ». Δηλωμένος αντισυστημικός και ευρωσκεπτικιστής, ο Γκρίλο εκφράζει περισσότερο ένα κίνημα διαμαρτυρίας παρά έναν πολιτικό σχηματισμό που φιλοδοξεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Ο ίδιος φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. «Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είναι ένα πραγματικό τσουνάμι. Εχουμε διπλάσια ποσοστά από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις», είχε δηλώσει πρόσφατα, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», για να προσθέσει μέσα από τα δόντια του: «Δυστυχώς». «Εννοείς δυστυχώς για τα άλλα κόμματα», σχολίασε ένας συνεργάτης του. Αλλά ο Γκρίλο δεν απάντησε.