Το γραφικό Πουκέτ της Ταϊλάνδης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, παρά το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή με τραγικές συνέπειες πριν από 9 χρόνια. Οι άνθρωποι της πάλης που θα βρεθούν εκεί το Σαββατοκύριακο πάντως μόνο για τουρισμό δεν θα πάνε. Το δικό τους… τσουνάμι μόλις ξεκίνησε χτυπώντας –μέσω της ΔΟΕ –αλύπητα το αρχαίο αυτό άθλημα και προκαλώντας κολοσσιαίες αντιδράσεις ανά την υφήλιο. Συνεπώς, το συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στο Πουκέτ θα έχει ως κυρίαρχο θέμα τον τρόπο αντίδρασης για να αποφευχθεί η επικύρωση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για αποπομπή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Θα είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, καθώς η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής. Ηδη έχουν αρχίσει οι πιέσεις προς τους γνωστούς μας. Για παράδειγμα, αν ο φίλος μου ο Πεσκάντε δεν ψηφίσει υπέρ της πάλης τον… καθάρισα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο έλληνας «αθάνατος» Λάμπης Νικολάου (όλη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε στο σάιτ της εφημερίδας, www.tanea.gr), που μάλιστα έστειλε χθες και επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κώστας Θάνος ήταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο όσο και με ανθρώπους της πάλης για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Το παρήγορο είναι πως αμέσως δίπλα του βρέθηκαν τόσο η άρση βαρών μέσω του προέδρου της Πύρρου Δήμα όσο και το τζούντο, επίσης μέσω του προέδρου της ομοσπονδίας Γιάννη Καφενταράκη.

Ενας απρόσμενος σύμμαχος πάντως για την πάλη είναι η Ινδία, μια χώρα που έγινε γνωστή στους Ολυμπιακούς Αγώνες χάρη στο χόκεϊ επί χόρτου, άθλημα που βρέθηκε στην ίδια λεπτή γραμμή με την πάλη αλλά σώθηκε. Η κυβέρνηση της χώρας είναι διατεθειμένη να ζητήσει την υποστήριξη των χωρών όπου η πάλη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη με στόχο να μην ισχύσει η εισήγηση της ΔΟΕ.

Από την άλλη πλευρά, στη ΔΟΕ αφουγκράζονται τις αντιδράσεις και απαντούν… διπλωματικά. Οπως έκανε ο γερμανός αντιπρόεδρος Τόμας Μπαχ, που είδε θετικά την προσπάθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης να βελτιώσει τους κανονισμούς για να γίνει πιο θεαματικό το άθλημα. «Οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και στην πρόοδο. Χαίρομαι για το σχέδιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας, που εάν συνεχίσει έτσι θα κερδίσει πολλές συμπάθειες. Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιμένουν το σκεπτικό

Το αιτιολογικό τηςαπόφασης αναμένουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης για να συντονίσουν τις κινήσεις τους, με τον πρόεδρο της ΕΟΠΦ Κώστα Θάνο να βρίσκεται σε συνεχείς επαφέςτόσο με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπήόσο και με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.