«Τα εκμαγεία και τα αντίγραφα αρχαίων αμφορέων που κοσμούν τα γραφεία της ΔΟΕ έχουν βασικές παραστάσεις από αγώνες πάλης. Τι να μας πουν τώρα οι άνθρωποι; Απλώς, γκρεμίζουν έναν από τους βασικούς πυλώνες του ολυμπιακού κινήματος».

Ο θρύλος της ελληνικής πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος ξεσπάει στα «ΝΕΑ» με αφορμή την ψηφοφορία της ολομέλειας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία πρότεινε να αφαιρεθεί η πάλη από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, με αρχή τη διοργάνωση του 2020!

«Απλώς θέλουν να μετατρέψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα μεγάλο mall, με το μυαλό τους να περιστρέφεται μόνο γύρω από τα χρήματα. Το πώς θα γεμίσουν ακόμη περισσότερο τα ταμεία και η προσέλκυση νέων χορηγών είναι το βασικό τους ενδιαφέρον και έτσι θυσιάζουν ένα από τα κορυφαία αθλήματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγεται από το 708 π.Χ. Πρόκειται για θέατρο σκιών από ανθρώπους που υποτίθεται ότι λατρεύουν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τονίζουν πόσο σημαντική είναι η ολυμπιακή φλόγα που ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί που βρίσκεται θαμμένη και η καρδιά του εμπνευστή των σύγχρονων Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν», συνεχίζει λάβρος ο ολυμπιονίκης μας (χάλκινος στο Μεξικό το 1968 και ασημένιος το 1972 στο Μόναχο) που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Θα πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνδυασμό με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης και να αντιδράσουν έντονα. Αλλά και η διεθνής ομοσπονδία πιάστηκε στον ύπνο», λέει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Γαλακτόπουλος.

Αν και τα προγνωστικά έδειχναν ότι το μοντέρνο πένταθλο ήταν αυτό που κινδύνευε περισσότερο, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΟΕ τα μέλη της προχώρησαν σε μια ψηφοφορία-σκάνδαλο, προτείνοντας το κόψιμο της πάλης.

«Δεν έχει να κάνει με το τι πήγε στραβά με την πάλη, αλλά με το τι πάει καλά με τα άλλα 25 αθλήματα. Κοιτάμε πάντα το καλό των Αγώνων και το πώς θα τους κάνουμε πιο ελκυστικούς», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Ανταμς.

Η πρόταση δεν είναι τελεσίδικη και θα πρέπει να επικυρωθεί (κάτι που συνήθως γίνεται με πλειοψηφία άνω του 90%) στη συνεδρίαση της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Αϊρες, εκεί όπου θα αναδειχθεί και η πόλη που θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2020 (Κωνσταντινούπολη, Τόκιο και Μαδρίτη οι εναπομείνασες υποψήφιες πόλεις).

«Θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να αντιδράσουν οι φιλόσοφοι και οι αρχαιολόγοι, μήπως και εξηγήσουν σε αυτούς τους φωστήρες της ΔΟΕ τι σημαίνει πάλη. Παλαιότερα δεν είχαν δεχθεί το παγκράτιο στο πρόγραμμα επειδή είχε πει ο Πάπας ότι είναι αγώνας αφιερωμένος στον Δία. Εδώ τι θα μας πουν; Μήπως το γκολφ, που μπαίνει στους Αγώνες του Ρίο, είναι πιο θεαματικό από την πάλη; Μην τρελαθούμε. Είναι αγώνισμα μονότονο, για να το παρακολουθούν μόνο αυτοί που παίζουν. Ομως έχει μεγάλους χορηγούς που θα υποστηρίξουν το ολυμπιακό κίνημα. Κρίμα…» καταλήγει ο Πέτρος Γαλακτόπουλος.

Στη μυστική ψηφοφορία, που διεξήχθη με γύρους, η πάλη βγήκε εκτός στην τελευταία ψηφοφορία, όταν και είχε μείνει στο τελικό γκρουπ μαζί με το μοντέρνο πένταθλο, το τάε κβον ντο και το χόκεϊ επί χόρτου. Πρόκειται για μια πρόταση που προκαλεί. Υποτίθεται ότι βασίζεται σε στοιχεία όπως η τηλεθέαση, τα εισιτήρια, το ενδιαφέρον του κόσμου, ακόμη και οι κανονισμοί ντόπινγκ.

Προφανώς οι κύριοι που ψήφισαν δεν θα έχουν παρακολουθήσει αγώνα του μεγάλου ρώσου Αλεξάντερ Καρέλιν, κορυφαίου παλαιστή της ελληνορωμαϊκής πάλης, ή του λευκορώσου θρύλου της ελευθέρας Αλεξάντερ Μέντβεντ (από τρία ολυμπιακά χρυσά μετάλλια έκαστος).