Έξι από τα οκτώ σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό opendoor του ΥΠΕΚΑ για έρευνες υδρογοναθράκων σε Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο περιλαμβάνονται σύμφωνα με τις πληροφορίες στη shortlist των κοινοπραξιών που συνεχίζουν στην επόμενη φάση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έξω από την επόμενη φάση μένουν 2 από τις 4 κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή των Ιωαννίνων, αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων-Edison International SPA -Melrose Resources Plc και εκείνη των Arctic Hunter Energy Inc- K.O Enterprises Inc.

Υπενθυμίζουμε ότι για την περιοχή των Ιωαννίνων, ενδιαφέρον είχαν αρχικά εκδηλώσει τέσσερα σχήματα. Αντίθετα στην τελική φάση περνούν τόσο οι δύο κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Πατραϊκό Κόλπο, όσο και οι δύο κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Κατάκολο.

Τα παραπάνω προκύπτουν σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο απέστειλε προ ημερών επιστολές και στα οκτώ σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς, για να τα ενημερώσει ποια από αυτά περνούν και ποια όχι στην επόμενη φάση.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις για κάθε μία από τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) παραμένουν πλέον από δύο υποψήφιοι επενδυτές, με την τελική short list να διαμορφώνεται ως εξής :

Ιωάννινα

1. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Chariot Oil and Gas Limited

Πατραϊκός Κόλπος

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

Κατάκολο

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Grekoil Energy Ventures LTD

Όπως επισημαίνουν κύκλοι των ΕΛΠΕ, η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν για την περιοχή των Ιωαννίνων αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαγωνισμού για τυπικούς λόγους που δεν σχετίζονται με τη τεχνική και οικονομική επάρκεια του σχήματος. Και προσθέτουν πως ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον τους εστιάζεται περισσότερο στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, για την οποία επίσης έχουν υποβάλει προσφορά.

Ολοκλήρωση το Μάιο

Πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μετρά αντίστροφα. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάιο, το αργότερο ως τον Ιούνιο, οπότε και θα επιλεγούν οι ανάδοχοι. Από εδώ και πέρα η επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΚΑ ξεκινά διαπραγματεύσεις με κάθε μια κοινοπραξία ξεχωριστά σχετικά με το οικονομικό τίμημα, τα έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο (royalties), το πρόγραμμα των εργασιών, τις αποσβέσεις, καθώς και το ποσό της προκαταβολής που θα πληρώσει το κάθε σχήμα εφόσον είναι αυτό που υπογράψει τη σύμβαση.