Πάνω από 40.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν συνδυαστικά οι τομείς της κρουαζιέρας και του γιότινγκ αν το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας γίνει ελκυστικότερο και παράλληλα εκσυγχρονιστούν και πολλαπλασιαστούν οι θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής. Επιπλέον η πλήρης εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για το home-porting (λιμένες επιβίβασης/αποβίβασης) των εταιρειών κρουαζιέρας θα μπορούσε να προσδώσει στην ελληνική οικονομία ετήσια έσοδα άνω του ενός δισ. ευρώ.

ΕΡΕΥΝΑ Οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται σε πρόσφατη έρευνα του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έρχονται να επιβεβαιώσουν όσους υποστηρίζουν ότι η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού διαθέτει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Τα πλεονεκτήματα αυτά θα επιχειρήσει να αναδείξει το Posidonia Sea Tourism Forum, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 28 έως και τις 29 Μαΐου, το οποίο έχει προσελκύσει ήδη το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών κρουαζιέρας και γιότινγκ. Ηδη μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας όπως οι Royal Caribbean, Carnival, MSC Cruises, Silversea, Costa Crociere, Paul Gauguin Cruises και Louis Cruises έχουν δηλώσει ότι θα είναι παρούσες στο φετινό Posidonia Sea Tourism Forum, το οποίο τελεί πλέον υπό την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Εταιρειών Κρουαζιέρας CLIA – Europe και του Συνδέσμου Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας MedCruise.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας που παρουσιάστηκαν στο περυσινό φόρουμ. Το 2011 στην ευρωπαϊκή αγορά θαλάσσιου τουρισμού παρήχθησαν προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 36,7 δισ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν άνω των 6 εκατ. επιβατών κρουαζιέρας και δαπανήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ από τους επιβάτες και τα πληρώματα κατά τη διάρκεια επισκέψεων στις 250 πόλεις λιμένες που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επιπροσθέτως σημαντικό είναι το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 315.000 θέσεις εργασίας ανά την Ευρώπη.