Είναι από τις μικρότερες εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Αμούστακα παιδιά που έκαναν το πρώτο βήμα για την καθιέρωσή τους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, έχοντας σαν όνειρο να φορέσουν κάποια στιγμή τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών και να λάβουν μέρος σε κάποια μεγάλη διοργάνωση.

Σε άλλες εποχές, η δραστηριότητα αυτών των ομάδων περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο φίλαθλος κόσμος αναζητά τα αστέρια του πρωταθλήματος, όχι από τις ηχηρές μεταγραφές αεροδρομίου, αλλά από τους νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

«Αυτό που λέω σε αυτά τα παιδιά είναι να κοιτάζουν πάντα τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Εχω περάσει από τη θέση τους και ξέρω καλά τη λογική και τη νοοτροπία τους. Αυτό που τους τονίζω είναι ότι θα πρέπει κάθε μέρα να βάζουν ένα λιθαράκι για να γίνονται καλύτεροι. Είναι ταλαντούχοι παίκτες που έχουν το μέλλον μπροστά τους» λέει ο ομοσπονδιακός προπονητής Θοδωρής Παχατουρίδης.

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ο ήλιος βγήκε στον ουρανό της Αττικής λίγο μετά το μεσημέρι. Ο «Πάχα» και οι πιτσιρικάδες του (παιδιά γεννημένα το 1996) ήταν στον Αγιο Κοσμά για προπόνηση, ένα 24ώρο πριν από το φιλικό με την Ιταλία. Σε αυτές τις ηλικίες, η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον προπονητή και τον παίκτη είναι σημαντική. Ιδιαίτερα αν ο προπονητής δεν είναι όποιος κι όποιος, αλλά ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο, που έχει κολλήσει ένσημα βαριά και ανθυγιεινά στο ποδόσφαιρο. Και ο Παχατουρίδης είναι από αυτούς.

«Πρέπει να είστε πάντα σοβαροί. Τόσο σε ό,τι αφορά την παρουσία σας μέσα στο γήπεδο, όσο και έξω από αυτό. Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Από εσάς εξαρτάται πόσο μακριά θα φτάσετε» είναι μερικές από τις κουβέντες του Παχατουρίδη.

Ο 45χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής έχει κάθε λόγο να καυχιέται για τα αποτελέσματα της παρουσίας του στις μικρές εθνικές ομάδες. Αφού από αυτές αναδείχθηκαν αρκετοί από τους παίκτες που βλέπουμε φέτος στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας όπως οι Σταφυλίδης, Μπουγαΐδης, Γιαννιώτας, Φουρλάνος, Καπίνο, Μαυρίας, Δ. Κωνσταντινίδης, Φούντας κ.ά.

«Το ταλέντο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή και μεθοδική δουλειά» αναφέρει ο Παχατουρίδης, ο οποίος ακολουθεί το ενιαίο πρόγραμμα προπόνησης και τακτικής που έχει εκπονήσει ο Φερνάντο Σάντος για όλες τις εθνικές ομάδες. Πρόγραμμα που έχει ως βάση το σύστημα 4-3-3.

Μεταξύ αυτών των νεαρών παικτών είναι και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Γιος έλληνα μετανάστη στη Γερμανία με πολωνέζα μητέρα, ο οποίος ανήκει στα τσικό της Αρμίνια Μπίλεφελντ.

Οι παίκτες της Εθνικής Παίδων είναι οι: Κότσαρης, Αρναούτογλου, Στάικος, Νιούμαν Μιχαήλ, Τζανουλινός (Παναθηναϊκός), Ηλιάδης, Καναβέτας, Τούφας (Ολυμπιακός), Παπασπύρος (Ατρόμητος), Γιαννόπουλος (Πανιώνιος), Κατσούμπας, Τουμανίδης, Κουλούρης (ΠΑΟΚ), Γιαλαμίδης (Βατανιακός), Κτιστόπουλος (Καλαμαριά), Σάλιακας (Εργοτέλης), Οικονόμου (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Παπαδόπουλος (Αρμίνια Μπίλεφελντ).