Την ίδια στιγμή στο παιχνίδι της έντασης συμβάλουν και συγκεχυμένες πληροφορίες από διάφορες πηγές για το πως διαμορφώνεται η διάταξη δυνάμεων- ναυτικών και αεροπορικών.

Έτσι, ενώ ακόμα θέλει τουλάχιστον ένα 15νθήμερο για να αναπτυχθούν τα αντιαεροπορικά -αντιβαλλιστικά συστήματα Patriot χωρών του ΝΑΤΟ στα τουρκοσυριακά σύνορα, στον τουρκικό και ισραηλινό τύπο διαρρέουν πληροφορίες για συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων από ΗΠΑ και Ρωσία: Τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι έξι (6) ρωσικά πλοία έχουν αγκυροβολήσει στο βόρειο Αιγαίο, ενώ η αλήθεια είναι ότι είναι μόνο 4 – το ένα μάλιστα βοηθητικό.

Σε Αστυπάλαια-Λήμνο

Τα δύο είναι ανατολικά της Λήμνου και τα άλλα δύο κοντά σχετικά της Αστυπάλαιας. Είναι συγκεκριμένα το καταδρομικό «Moskva», το αντιτορπιλικό «Smetliviy», το εφοδιαστικό Bubnov και το »Σόρουμ», μικρό βοηθητικό υποστήριξης. Πριν από 2 ημέρες ήταν και δυο αποβατικά που όμως έφυγαν προς την βάση τους στην Μαύρη Θάλασσα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα (δήθεν 6) ρωσικά πλοία είναι εκεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο»’Αιζενχάουερ» που βρίσκεται πάνοπλο ανοιχτά της Συρίας- στην ίδια θέση το αναφέρει και ισραηλινό σάιτ με έμφαση στις στρατιωτικές πληροφορίες.

Στην Ισπανία

Όμως το »’Αϊζενχάουερ» έχει ανακοινωθεί επισήμως από τις ΗΠΑ (από τις 5 Δεκεμβρίου) ότι αναχωρεί από την Μεσόγειο για την βάση του ( Νορφολκ), μάλιστα η σελίδα του αμερικανικού Ναυτικού έχει και φωτογραφικό ρεπορτάζ από την επιστροφή με «αποχαιρετιστήριες πτήσεις» αεροσκαφών F-18 Σούπερ Χορνέτ!

Το αεροπλανοφόρο ήταν χθες το απόγευμα ανοιχτά της Ισπανίας με βάση την ναυτική εικόνα που έχει όλο το ΝΑΤΟ.

Στην Αν Μεσόγειο πάντως από πλευράς ΗΠΑ είναι άλλα πλοία, ενώ συνήθως μόλις φεύγει ένα αεροπλανοφόρο κάνει αμέσως την εμφάνιση του άλλο.

Αυτές τις ημέρες κινείται στην περιοχή το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων των ΗΠΑ »Iwo Jima» με την πανίσχυρη μονάδα πεζοναυτών 24η ΜΕU, καθώς και αριθμός καταδρομικών πολλά με αντιβαλλιστικούς πύραυλους και συστήματα μάχης Aegis.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών στρατιωτικοί αναλυτές – και στην Ελλάδα – εκτιμούν ότι κάτι πρέπει να κινείται τουλάχιστον σε επίπεδο προετοιμασίας. Οι αναλυτές καταγράφουν όχι μόνο την εμφανή διάταξη δυνάμεων αλλά και άλλες πληροφορίες που διαμορφώνουν δυναμική.

Ως τέτοιες αναφέρονται οι διαρροές περί χρήσης χημικών από το καθεστώς Ασσαντ, περί ακροβολισμού κομάντος αλλά και οι προσπάθειες ενιαίας δομής έκφρασης των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων και των ανταρτών της Συρίας. Προ μερικών εβδομάδων έγινε συνάντηση σε αραβική χώρα.

Συνάντηση ένοπλων συριακών ομάδων στην Τουρκία

Μια άλλη τέτοια προσπάθεια ενοποίησης έγινε τις προχθές και στην Αττάλεια της Τουρκίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, μυστική συνάντηση εκπροσώπων στρατιωτικών συριακών ομάδων στην οποία συμμετείχαν 263 διοικητές από διαφορετικές ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Οι αντάρτες σχημάτισαν ένα Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο στο οποίο κυριάρχησε η ομάδα της »Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Κατά την εφημερίδα ο στρατηγός Σελίμ Ιντρίς εκλέχτηκε αρχηγός του επιτελείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Τουρκίας και του Κατάρ.

Οι στρατιωτικοί διοικητές των συριακών στρατιωτικών ομάδων τάχτηκαν υπέρ των εκλογών και της μετάβασης στη δημοκρατία μετά την απομάκρυνση του Ασάντ από την εξουσία, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι δυτικές χώρες υποσχέθηκαν περισσότερα προηγμένης τεχνολογίας όπλα στους Σύριους αντάρτες μετά τη δημιουργία δομής ενωμένης διοίκησης