Χώρα παραγωγής ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου συνθετικού ναρκωτικού κατονομάζεται η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών (ΕΚΤΕΠΝ) που παρουσιάστηκε χθες στη Λισαβώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στην παρασκευή και διακίνηση του σίσα, ενός ναρκωτικού που κάνει θραύση στη νεολαία. Πρόκειται για μεθαμφεταμίνη που ενώνεται με υδροχλωρικό οξύ και πολλές φορές ακόμη και με υγρά μπαταρίας. Χορηγείται ως ενέσιμο και είναι ιδιαίτερα φθηνό ναρκωτικό.

Αρκετά παρασκευαστήρια σίσα έχουν εντοπιστεί από την Ελληνική Αστυνομία ακόμη και σε σπίτια, κάτι που έχει χτυπήσει καμπανάκι στη Δίωξη Ναρκωτικών.

Απειλή για τη νεολαία της Ευρώπης χαρακτηρίζει τα φθηνά συνθετικά ναρκωτικά η έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ. Οπως επισημαίνεται, πολλά από αυτά παρασκευάζονται ακόμη και στον χώρο του σπιτιού από ουσίες που πωλούνται νόμιμα και βρίσκονται ακόμη και σε προϊόντα οικιακής χρήσης. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται αρωματικά χώρου, άλατα μπάνιου, ακόμη και υγρά μπαταρίας.

Τα νέα φτηνά ναρκωτικά όπως το σίσα έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς γιατί είναι πιο φτηνά από την κοκαΐνη, η χρήση της οποίας μειώνεται συνεχώς, ακόμη και από τα χάπια έκσταση (XTC) και τις αμφεταμίνες.

Τα περισσότερα από τα φτηνά ναρκωτικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποκαθιστούν την κοκαΐνη η οποία θεωρείται και πάλι το «ναρκωτικό των πλουσίων». Ενα εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι κάθε εβδομάδα καταγράφεται και μία νέα συνθετική ναρκωτική ουσία. Μόνο το 2012 κυκλοφορήσαν 50 νέες ψυχοδραστικες ουσίες, ενώ χρήση έκαναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα τον τελευταίο χρόνο.

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να μελετηθούν οι παρενέργειες της νέας ουσίας στον οργανισμό του χρήστη, καθώς συνεχώς αλλάζουν σύνθεση όσοι την παρασκευάζουν. «Τα στοιχεία από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, από τις τοξικολογικές εκθέσεις και από τα κέντρα απεξάρτησης δείχνουν ότι οι χρήστες δεν ξέρουν τι παίρνουν, με τι το συνδυάζουν και ποιους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση αυτού του ναρκωτικού», αναφέρει η ευρωπαία επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ, η Ευρώπη χαρακτηρίζεται πλέον«αυτάρκης» όσον αφορά την παραγωγή ινδικής κάνναβης, η οποία παράγεται σε πολλές χώρες της ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται σχετικά ψηλά στη λίστα με τις χώρες όπου διατηρούν δεκάδες χασισοφυτείες.

Ανησυχητικά όμως είναι και τα συμπεράσματα της έκθεσης και όσον αφορά τη χρήση της ηρωίνης. Οπως καταγράφεται, η ενδοφλέβια χρήση της ηρωίνης δεν δείχνει να μειώνεται προς το παρόν, παρότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια από τις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων ουσιών που λειτουργούν πλέον σε αρκετά νοσοκομεία. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ανησυχητικές επιδημικές εκρήξεις του ιού HIV στους χρήστες, κυρίως στην Αθήνα, το 2011.