Η μείωση σε αυτό το ποσοστό των μηνιαίων αποδοχών αφορά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και βαίνει μειούμενη όσο κατεβαίνουμε σε βαθμό, για να φθάσει – κλιμακωτά- σε μείωση λιγότερη της ποσοστιαίας μονάδας (-0,93%) στον βαθμό του νέου λοχία, ενώ ο μεσαίας προϋπηρεσίας – έγγαμος- λοχαγός έχει μείωση της τάξεως του 7,31%.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Πανος παναγιωτόπουλος δήλωσε την Τετάρτη στην Βουλή ότι μεσοσταθμικά η μείωση είναι περίπου 7%, ενώ μελέτη που έχεί δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα του ο «Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων» (ΣΥΣΜΕΔ) δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των αξιωματικών που έχουν προϋπηρεσία από 9 -26 χρόνια έχει υποστεί μείωση μηνιαίου μισθού που κυμαίνεται από 7,46% έως 11,61%.

Οι μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών

Ωστόσο, επισημαίνουν στρατιωτικοί, στον επίσημο πίνακα που έδωσαν κύκλοι του Υπουργείου Άμυνας οι μειώσεις αφορούν τον μισθό. Μια πιο καθαρή εικόνα, λένε οι ίδιοι αξιωματικοί, δίνεται αν υπολογισθεί το σύνολο των αποδοχών σε ετήσια βάση, αφού πέραν της περικοπής του μισθού, πρέπει να υπολογισθεί και η πλήρης πλέον κατάργηση των δώρων.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό – και σύμφωνα με την μελέτη του ΣΥΣΜΕΔ- πρέπει να υπολογίσουμε για τους μέσους βαθμούς ( με 9-26 χρόνια εργασίας) ετήσια απώλεια άλλων 840 εύρο από τα δώρα!

Έτσι κατά την μελέτη του ΣΥΣΜΕΔ για την ίδια κατηγορία αξιωματικών ( με 9-26 χρόνια προϋπηρεσία) οι συνολικές ετήσιες απώλειες σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνονται από 1.680 έως 2.604 ευρώ ( σε ποσοστό 12-13%)! Σε αυτά, επισημαίνουν, θα πρέπει να προστεθούν ως απώλειες και τα μηνιαίως και παγίως αποδιδόμενα «οδοιπορικά» που κυμαίνονταν από 140-200 ευρώ το μήνα στους μεσαίους βαθμούς και που πλέον δεν δίνονται!

Συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών των μειώσεων ( σε μισθό, δώρα, οδοιπορικά) στρατιωτικοί επισημαίνουν ότι η τελική ποσοστιαία μείωση αποδοχών σε ετήσια βάση είναι σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη σε χαμηλούς και μεσαίους βαθμούς από ό,τι δείχνει η γενική προσέγγιση στον πίνακα μισθών που δημοσιοποιήθηκε.

Τρία πρόσθετα ερωτηματικά

Πάντως ερωτηματικά και αγωνία επικρατεί στις τάξεις των στρατιωτικών και για τρεις ακόμα λόγους:

-Πρώτον, για το πως θα κατανεμηθούν από δω και πέρα οι αναδρομικές κρατήσεις από τις φετινές περικοπές των μισθών.

-Δεύτερον, για το τι σημαίνει η πρόβλεψη που, όπως λένε αρμόδιου στρατιωτικοί, υπάρχει στο Μνημόνιο για το 2014 και η οποία κάνει λόγο για πρόσθετες περικοπές της τάξεως των 88.εκ. ευρώ. Αν αυτό το ποσό, λένε, πρέπει να βρεθεί από περικοπές στα κονδύλια μισθοδοσίας τότε θα «πέσει» στα κεφάλια τους και άλλη μείωση 7-8%! Και

-Τρίτον, τι θα γίνει αν καταργηθεί, όπως έχει αναφερθεί με μισόλογα, οι μισθολογική εξέλιξη και μείνει μόνο η βαθμολογική.

Ο πίνακας του Υπουργείου

Ο επίσημος πίνακας – που δημοσιοποιήθηκε από πηγή του Πενταγώνου- δείχνει την αναλυτική προσέγγιση των νέων μισθών ανά κατηγορία ( διοικητικό και μισθολογικό βαθμό, χρονοεπίδομα, επιδόματα κλπ ) συγκριτικά με τους παλιούς και είναι ο παραπάνω (κάντε κλικ στην εικόνα)