Με ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης των περιοχών στις οποίες έχει καταγραφεί έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων ετοιμάζεται να «απαντήσει» η ΕΛ.ΑΣ. μετά τα κρούσματα βίας που καταγράφονται καθημερινά. Σοκ άλλωστε προκάλεσε ο βασανισμός αιγύπτιου μετανάστη στη Σαλαμίνα από τον φούρναρη εργοδότη του.

Ο φούρναρης, αφού χτύπησε άσχημα τον αιγύπτιο εργάτη, του πέρασε μια αλυσίδα σφιχτά δεμένη στον λαιμό του και τον έδεσε σε έναν κορμό δέντρου. Κάτοικοι της περιοχής βρήκαν τον Αιγύπτιο σε εξαιρετικά κακή κατάσταση (φωτογραφία). Για να κοπεί η αλυσίδα με την οποία τον είχε δέσει το αφεντικό του χρειάστηκε πριόνι, ενώ στον λαιμό του ήταν έντονα «χαραγμένα» τα σημάδια της. Χθες το μεσημέρι συνελήφθη ο αρτοποιός, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει τη βαρβαρότητα ισχυριζόμενος ότι έπιασε επ’ αυτοφώρω τον άτυχο άνθρωπο να κλέβει το κατάστημά του.

Στο σχέδιο της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται οι περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, των Πατησίων, της Πλατείας Αμερικής, της Νίκαιας, της Κυψέλης και της Πλατείας Βάθη, όπου έχουν καταγραφεί τα πιο σοβαρά μέχρι σήμερα επεισόδια με θύματα μετανάστες, με παράλληλη αύξηση της δράσης ακροδεξιών ομάδων, αλλά και αύξηση της μικροεγκληματικότητας με δράστες κυρίως αλλοδαπούς. Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται η αύξηση των εμφανών περιπολιών ένστολων αστυνομικών που θα δρουν αποτρεπτικά για τα πογκρόμ των ακροδεξιών ομάδων, καθώς και για τους μετανάστες που εμπλέκονται σε οργανωμένες ομάδες κακοποιών.

Περιοχές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας «μυρίζουν» μπαρούτι ύστερα από επεισόδια όπως το μαχαίρωμα έλληνα κουρέα από αλλοδαπούς, αλλά και το πογκρόμ που ακολούθησε με στόχο αλλοδαπούς και οι καταστροφές σε καταστήματα αλλοδαπών. Αυξημένο ρόλο θα έχει η κρατική Ασφάλεια και η νεοσύστατη υπηρεσία αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας που θα αναλάβει την πρόληψη των επιθέσεων από ακροδεξιές οργανώσεις. Στο σχέδιο της αυξημένης αστυνόμευσης θα μπουν όμως και περιοχές όπως το Χαλάνδρι και ο Βοτανικός, όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα κατοίκων με Ρομά. Ειδικότερα, στο Χαλάνδρι τα πνεύματα είναι τεταμένα μετά την απόφαση που πήραν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι σύλλογοι γονέων του 7ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου να μη γίνονται δεκτά στα συγκεκριμένα σχολεία παιδιά Ρομά.

Το Σαββατοκύριακο πάντως σημειώθηκαν επεισόδια εις βάρος μεταναστών, εκτός από τη Σαλαμίνα, στον Αγιο Παντελεήμονα, στο Παλαιό Φάληρο και στο Γκάζι.