Αποφασισμένος να περάσει με κάθε τρόπο τις διατάξεις που καταψηφίστηκαν κατά την προχθεσινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή εμφανίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ο ίδιος θα τις επαναφέρει –ως προαπαιτούμενα –στο πακέτο των μέτρων που θα κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα για να τεθεί προς ψήφιση από την Εθνική Αντιπροσωπεία την Τετάρτη.

Στο πακέτο των μέτρων θα κατατεθεί επίσης και η τροπολογία που καταψηφίστηκε κατά την προχθεσινή ψηφοφορία. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των υπαλλήλων των τραπεζών ΕΤΒΑ, Εμπορικής και Πίστεως, Γενικής και American Express και του δημοσιογραφικού ασφαλιστικού ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι απουσίες –με νόημα, όπως τις χαρακτήρισαν πολλοί βουλευτές –του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη από την προχθεσινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή αλλά και οι 17 διαφοροποιήσεις –σε διάφορα άρθρα και χωρίς συγκροτημένο τρόπο –βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Τη διαφοροποίησή τους από την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν 11 βουλευτές του και για το άρθρο 2 που αφορούσε τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο με μόλις μία ψήφο (148) πάνω από την πλειοψηφία των παρόντων έγινε αποδεκτό. Στα «όχι» περιλαμβάνονται οι Απ. Κακλαμάνης, Μ. Κασσής, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης και Γ. Δριβελέγκας, ενώ «παρών» ψήφισαν οι Θ. Μωραΐτης, Γ. Ντόλιος, Θ. Παραστατίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Τριαντάφυλλος και Αχμέτ Χατζή Οσμάν.

«Απώλειες» είχε το ΠΑΣΟΚ και στο άρθρο 4, καθώς επτά βουλευτές του το υπερψήφισαν –παρά την κομματική γραμμή να ψηφίσουν «παρών». Πρόκειται για τους Π. Δήμα, Απ. Κακλαμάνη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Ντόλιο, Σ. Κεδίκογλου, Α. Χατζή Οσμάν και Μ. Μπόλαρη. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο άρθρο, που αφορά εισφορές υπέρ του ΤΕΕ και καταψηφίστηκε, προκλήθηκε ένταση όταν από λάθος ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε ότι «πέρασε», για να διορθώσει λίγο μετά.

Πάντως στο άρθρο 3, το οποίο αφορά ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, η παραχώρηση αιγιαλού και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων, ψήφισε «όχι» η Αντζελα Γκερέκου.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ τεσσάρων Ταμείων, σε αντίθεση με την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ που ήταν η καταψήφισή της, θετική ψήφο έδωσαν οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Δήμας, Δ. Κρεμαστινός, Λ. Γρηγοράκος, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Γ. Ντόλιος και Α. Χατζή Οσμάν.

Στο «στρατόπεδο» της Δημοκρατικής Αριστεράς οι περισσότεροι βουλευτές καταψήφισαν τα άρθρα 2, 3 και 5 και στην επίμαχη τροπολογία δήλωσαν «παρών». Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος ναι μεν καταψήφισε τα άρθρα 2,3, και 5 αλλά ψήφισε θετικά στην τροπολογία.