Δεκάδες διαβαθμισμένα και απόρρητα έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως κατάφεραν να υποκλέψουν οι Anonymous. Το χτύπημα στους server του ελληνικού υπουργείου πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα και προκάλεσε σειρά συσκέψεων προκειμένου να διαπιστωθεί η σπουδαιότητα των αρχείων που «εκλάπησαν».

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός και άφηναν να εννοηθεί πως τα έγγραφα που διέρρευσαν σε ιστοσελίδες είναι προϊόντα υποκλοπής από υπαλλήλους του υπουργείου, που αντέγραψαν αρχεία και δεν έσπασαν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως για περισσότερες από 15 ώρες η υπηρεσία ασφαλείας των υπολογιστικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε ενημερώσει επίσημα την ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό και δεν είχε ζητηθεί η βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αυτό έγινε τελικά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη έχουν κληθεί οι υπεύθυνοι της εταιρείας που έχει εγκαταστήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα, προκειμένου με τη συνδρομή τους να διαπιστώσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν και πώς έσπασαν τα συστήματα. Με την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας θα διαπιστωθεί αν πράγματι πρόκειται για χάκινγκ ή αν κάποιος (ή κάποιοι) αντέγραψε αρχεία έχοντας ήδη πρόσβαση σε αυτά.

Με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα οι Anonymous ισχυρίζονται πως στα χέρια τους πλέον βρίσκονται usernames και κωδικοί πρόσβασης σε εσωτερικά συστήματα του υπουργείου. Τα έγγραφα είναι απόρρητα και περιλαμβάνουν αποκρυπτογραφημένα τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών, έγγραφα για τα ομόλογα, τις ελληνικές τράπεζες, το υπουργείο Μεταφορών, τον ΟΣΕ, το υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Τμήμα Θεματοφύλαξης και Διαχείρισης Τίτλων, τον ΟΑΣΑ, τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού και αρκετές ακόμη «ευαίσθητες» υπηρεσίες. Τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 2012, ενώ το τελευταίο έχει ημερομηνία 23 Οκτωβρίου. Αδύναμος κρίκος για το σύστημα ασφάλειας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους χάκερ, αποδείχθηκε το σύστημα ασφαλείας του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Από την πρώτη ανάλυση φαίνεται πως οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης εγγράφων (document management system) του ΟΔΔΗΧ.

«Εχουμε αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Οι servers της IBΜ δεν μας φάνηκαν τόσο ασφαλείς τώρα, έτσι δεν είναι; Εχουμε νέα όπλα στο οπλοστάσιό μας. Μια εξαιρετική μη επιδιορθωμένη αδυναμία για SAP συστήματα είναι στα χέρια μας και, ναι, θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την κόλαση. Ευχαριστούμετον «IZL το σκυλί» για αυτή την «καραμέλα»», έγραψαν μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωσή τους οι Anonymous στην ιστοσελίδα Anonpaste (είναι το site που χρησιμοποιούν οι Anonymous παγκοσμίως για την ανώνυμη και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών). Ως «IZL το σκυλί» αναφέρεται ο χάκερ που κατά τους Anonymous υπέκλεψε τα αρχεία και τους τα διέθεσε.

«Αντλήσαμε απόρρητα κυβερνητικά δεδομένα, κωδικούς κ.λπ. Πολίτες της Ελλάδας, πληρώνετε τράπεζες και διεθνείς οίκους διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου. Είναι η δική σας ζωή. Εξέγερση πριν να είναι πολύ αργά. Τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να περάσουν. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο», ανέφερε ακόμη το «μήνυμα» των Anomymous.