Τα πολλαπλά κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων με θύματα μετανάστες αλλά και οι καταγγελίες θυμάτων ότι αστυνομικοί τούς μεταχειρίστηκαν με εξίσου βίαιο τρόπο ή αδιαφόρησαν προκλητικά για τις καταγγελίες τους έχουν θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση μιας ξεχωριστής υπηρεσίας.

Οπως προβλέπει το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, η νέα υπηρεσία για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα υπάγεται στη Κρατική Ασφάλεια. Τμήματά της θα λειτουργήσουν σε κάθε αστυνομική διεύθυνση. Κύριο έργο της θα είναι η εξιχνίαση των ρατσιστικών επιθέσεων ενώ ταυτόχρονα θα αναλάβει και την παρακολούθηση προσώπων που φέρονται ως πιθανοί δράστες ρατσιστικών επιθέσεων με σκοπό την πρόληψη.

ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Αρνητική εντύπωση και ερωτηματικά πάντως προκάλεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου το γεγονός ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής ήδη από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής υπήρχε ανακοίνωση για την πρόθεση σύστασης της νέας υπηρεσίας, υπό τη σκέπη μάλιστα της Κρατικής Ασφάλειας. Η ενημέρωση που διέθετε η Χρυσή Αυγή δημιούργησε εκ νέου υπόνοιες για προνομιακή σχέση της με αστυνομικούς, καθώς για ακόμη μια φορά φάνηκε να γνωρίζει σχέδια της ηγεσίας της Αστυνομίας πριν ανακοινωθούν επισήμως.

Στο μεταξύ, νέα επίθεση εις βάρος των γραφείων της τανζανικής κοινότητας στην Πλατεία Αμερικής πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής. Αγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τα γραφεία με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στην πρόσοψη του κτιρίου. Τα γραφεία είχαν γίνει στόχος ακροδεξιών πριν από μερικές εβδομάδες, όταν δεκάδες ακροδεξιοί είχαν εισβάλει και προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές.

Πώς θα λειτουργήσει

Η νέα υπηρεσία για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα υπάγεται στην Κρατική Ασφάλεια και τμήματά της θα λειτουργήσουν σε κάθε αστυνομική διεύθυνση