Μετά την κατάργηση της εισφοράς (0,495%) που πλήρωναν οι καταναλωτές στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου υπέρ του επικουρικού ταμείου των πρατηριούχων καυσίμων, η τρόικα απαιτεί από την κυβέρνηση την κατάργηση του συνόλου των φόρων υπέρ τρίτων προκειμένου να μειωθούν οι τελικές τιμές των προϊόντων και να δημιουργηθούν συνθήκες ίσης μεταχείρισης διαφορετικών κλάδων της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από την περασμένη Τετάρτη ζήτησε την καταγραφή όλων των φόρων υπέρ τρίτων, την κοστολόγησή τους και προτάσεις για τη σταδιακή κατάργησή τους εντός του 2013. Το έργο είναι επίπονο καθώς εκτός από τη μελέτη που υπάρχει από την εποχή Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομικών, κανείς δεν έχει συνολική εικόνα αφού δεκάδες επιβαρύνσεις στις καθημερινές συναλλαγές (παράβολα, τέλη κ.τ.λ.) έχουν επιβληθεί με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Μεταξύ αυτών είναι αρκετές επιβαρύνσεις υπέρ των δικηγορικών συλλόγων, των επιμελητηρίων, όπως και η περίφημη επιβάρυνση των δανειοληπτών του νόμου 128 υπέρ των εξαγωγέων.

Οι φόροι, τα τέλη και οι εισφορές υπέρ τρίτων, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ίσως αριθμούν και πάνω από 500, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί και αρκετές νέες χρεώσεις υπέρ τρίτων. Παρόμοιες είναι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ όπως, για παράδειγμα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το Ειδικό Τέλος πέντε τοις χιλίοις, το Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το ετήσιο τέλος υπέρ της ΕΡΤ που επιμερίζεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αλλες εισφορές και τέλη υπέρ τρίτων είναι υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, υπέρ του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων που επιβαρύνει τον φόρο κατανάλωσης βύνης εκτός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εισφορά υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου κ.τ.λ.

Επίσης, εφαρμόζεται φόρος δημοσίων θεαμάτων από 17% έως 24% στα δημόσια θεάματα και εισιτήρια κινηματογράφων, εισφορά 2% επί αξίας παραγόμενου λαδιού υπέρ δακοκτονίας, εισφορά 20% υπέρ Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, εισφορά 0,15% επί της τιμολογιακής αξίας CIF των εισαγόμενων ειδών από τρίτες χώρες σε πίστωση του τηρούμενου Λογαριασμού Ενίσχυσης Εξωτερικού Εμπορίου και πλήθος μη ανταποδοτικών πόρων ασφαλιστικών ταμείων.

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι εφόσον καταργηθεί ένας σημαντικός αριθμός επιβαρύνσεων και φόρων υπέρ τρίτων θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετά ασφαλιστικά ταμεία διαφόρων κλάδων τα οποία θα πρέπει να καλύψουν από αλλού τις απώλειες που θα δεχθούν, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί και η ισοδύναμη φόρμουλα.