Με επίσημη τελετή έγινε εκταφή των οστών του πρώην τούρκου προέδρου Τουργκούτ Οζάλ. Μεταφέρθηκαν στο επίσημο Ιατρικό Κέντρο μέσα σε φέρετρο, τυλιγμένο με τουρκική σημαία, ώστε να διαπιστωθεί αν τελικά πριν από 19 χρόνια ο Οζάλ είχε δηλητηριαστεί ή όχι.
Η εκταφή είχε αρχίσει στις 8.30 χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Οι εικόνες μεταφοράς του φερέτρου με τα οστά του Οζάλ και τη συνοδεία ιμάμη έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν οι ειδικοί θα καταφέρουν να φτάσουν σε αποτέλεσμα έπειτα από 19 χρόνια. «Δεν είναι σωστό να πούμε οτιδήποτε. Αφού ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, θα μοιραστούμε μαζί σας το όποιο αποτέλεσμα», απάντησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου Χαλούκ Ιντζέ, το οποίο ανέλαβε την έρευνα. Πάντως τούρκοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι αν ο πρώην τούρκος πρόεδρος δηλητηριάστηκε, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από έρευνες στο έδαφος του τάφου και στα οστά. Αλλοι, πάλι, λένε ότι τα 19 χρόνια είναι μεγάλο μειονέκτημα και πως καλύτερα θα ήταν να άφηναν ήσυχο τον Οζάλ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου, στόχος είναι να ολοκληρώσουν τις εργασίες μέχρι την Παρασκευή ή το Σάββατο και να παραδώσουν τα οστά στην οικογένειά του.
Στο Ιατρικό Κέντρο θα γίνουν τεστ DNA, τοξικολογικές εξετάσεις και νεκροψία, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τραύματα, παθολογικά ευρήματα ή ίχνη ουσιών που προκάλεσαν τον θάνατο του Οζάλ. Θα συνταχθούν τρεις ξεχωριστές εκθέσεις από τις διευθύνσεις νεκροτομείου, χημείου και βιολογίας. Στη συνέχεια επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συντάξει το πόρισμα και θα το παραδώσει στον εισαγγελέα, ο οποίος θα προβεί και στις σχετικές ανακοινώσεις. «Πριν περάσουν δύο μήνες δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η έκθεση», δήλωσε χθες ο Χαλούκ Ιντζέ.