Η άσκηση - με ποικιλία σεναρίων - αποτελεί ουσιαστικά την «ανταπόδοση» της περυσινής μεταστάθμευσης ελληνικών μαχητικών F-16 της 337 Μοίρας «Φάντασμα» της Λάρισας, στην Νεγκέβ, όπου και συνεκπαιδεύτηκαν με ισραηλινούς.

Στις αρχές του μηνός - και ενώ ο Υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ - στη νοτιονατολική Κρήτη πραγματοποιήθηκε άλλη μια κοινή ελληνοισραϊλινή άσκηση - ελικοπτέρων του στρατού αυτή την φορά.

Τα επιθετικά ελικόπτερα - συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς Αpache και από ισραηλινής αρκετά Black Hawk και Αpache- έκαναν κυρίως αποστολές κρούσης σε στόχους εδάφους.

Ενα από τα σενάρια που εκτελέστηκαν ήταν Ερευνα και Διάσωση Προσωπικού σε Συνθήκες Μάχης (CSAR) με συμμετοχή και κομάντος της 31 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας με Super Puma.Νωρίτερα τον Ιούλιο δυο κορβέτες του Ισραηλινού Ναυτικού πραγματοποίησαν άσκήσεις βολών στο Πεδίο Βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλεγος, ενώ έμειναν και στον Ναύσταθμο.

Οι ασκήσεις αυτές - και όχι μόνο - εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2012 και στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Μνημονίου» συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, που κινείται παράλληλα με την ευρύτερη πολιτική, ενεργειακή και εμπορική συνεργασία Αθήνας -Τελ Αβίβ.

Οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας – Ισραήλ με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων έχουν προϊστορία. Ασκηση έγινε και πέρυσι τον Ιούνιο στη Θεσσαλία, με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικοπτέρα, στο ίδιο πλαίσιο με την άσκηση «Morning Wind» («Πρωινός Ανεμος») που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο Πέλαγος. Προηγήθηκαν οι μεγάλης κλίμακας ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές ασκήσεις, «Μίνωας» το 2010 και «Ενδοξος Σπαρτιάτης» το 2008.Στην τελευταία αυτή συμμετείχαν άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών με κύματα και όταν αποκαλύφτηκε είχε χαρακτηρισθεί ως πρόβα τζενεραλε για επικείμενο χτυπημα του Ισραήλ στο Ιραν.

Επισκευάζεται το χόβερκραφτ Zubr «Κέρκυρα»

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο  το ρωσικής κατασκευής χόβερκραφτ Zubr «Κέρκυρα», που είχε πάρει φωτιά στις 30 Ιουλίου στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος. Ο υφυπουργός Αμυνας κ. Δ. Ελευσινιώτης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Κ. Χρηστίδη, επισκέφθηκε την βάση και είδε την πρόοδο των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με όσα του είπαν οι εργαζόμενοι, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί  όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα και πριν από το τέλος του χρόνου το «Κέρκυρα» θα επιστρέψει στις αποστολές του.