Ηδη από σήμερα τέθηκε εκτός ενέργειας ένα από αυτά. Τα αποσυρόμενα – που εδρεύουν στην βάση του Αράξου – είναι τα μονοθέσια.Τα διθέσια μένουν ακόμα στην ενέργεια, μέχρι νεωτέρας. Επισης αποσύρθηκε ένα από τα φωτογραφικά-κατασκοπευτικά RF-4 Φάντομ.

Σύμφωνα μεπηγές τουΓενικού Επιτελείου Αεροπορίας οι λόγοι που ελήφθησαν υπόψη για τηναπόφαση σταδιακής απόσυρσης των αεροσκαφών A-7 είναι »η παλαιότητα των αεροσκαφών αυτών, η μειωμένη τους επιχειρησιακή ικανότητα και επιβιωσιμότητα στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και οι υψηλές απαιτήσεις συντήρησης».

Αποσύρσεις μερικών δεκάδων Α-7 έιχαν γίνει και πρίν μερικά χρόνια – ήταν αεροπλάνα που είχε αγοράσει η Ελλάδα το 1977.

Η απόσυρση και η αναπλήρωση όλων των αεροσκαφών A-7 έχει προβλεφθεί – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – στην ισχύουσα από το 2005 «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020», ενώέχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην υπό αναθεώρηση «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων 2012-2025 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Στην νέα δομή υπάρχει πρόβλεψη για σταδιακή απόσυρση και των φωτογραφικών RF-4 Φάντομ, όπως και των διθέσιων Α-7.

Σχετικά με την αναπλήρωση των αεροσκαφώνΑ-7 από τις ίδιες πηγές αναφέρεται οτι αποφασίστηκε αφού επανεξετάσθηκε ο ρόλος και η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του συνόλου των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και η ένταξη των νέων οπλικών συστημάτων και όπλων, »έτσι ώστε να διασφαλίζεται με αυστηρά επιχειρησιακά κριτήρια η μαχητική ικανότητα της ΠΑ και η ασφάλεια της χώρας».

Η βολή των S-300

Τέλος, όσον αφορά τη διεξαγωγή της επιχειρησιακής βολής του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού υστήματος S-300 στο (ΝΑΤΟικό) Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) έγινε γνωστό ότι υπογράφηκαν ήδη από τη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης της ΠΑκαι την ρωσική εταιρεία Rosoboronexport οισχετικές συμβάσεις, ενώ έχουν καθοριστεί επίσης από το ΓΕΑ και το ΠΚΒ οι διαδικασίες εκπαίδευσης και ασφάλειας.

Με αφορμή δίαφορα σχόλια απόαρμόδιες πηγές του ΓΕΑαναφέρθηκε σήμερα ότι εκτέλεση της βολής θα γίνει το 2013. Επισημαίνουν δε ότι »δεν συνιστά αναβολή, αλλά προσαρμογή του χρόνου διεξαγωγής της με βάση το τελικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των απαραίτητων υλικών και υπηρεσιών από τη ρωσική πλευρά».

Η εξήγηση δίνεται διότι παλιότερα είχε διαρευσει ότι η βολή ενδέχετο να γλινει τους τελευταλιους μήνες του 2012