Με αυστηρότερες ποινές θα τιμωρούνται στο εξής οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες στη χώρα μας εφόσον διαπράττουν ορισμένα αδικήματα που χαρακτηρίζονται ως κακουργήματα. Η ρύθμιση αυτή ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και σύντομα πρόκειται να κατατεθεί η σχετική διάταξη στη Βουλή. Πάντως, επιφυλάξεις για τη ρύθμιση διατύπωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ είπε: «Θα την εξετάσουμε με προσοχή για να δούμε σε τι μέτρο είναι αναγκαίο να προωθηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο των αρμόδιων υπουργείων προσανατολίζεται να προωθήσει την αυστηρότερη τιμωρία των παράνομων μεταναστών, ως ιδιώνυμο αδίκημα, με αύξηση των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ποινών κατά 50% για εκείνους που δεν διαθέτουν τα «νόμιμα χαρτιά», έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα και «επιδίδονται σε εκ δόλου αδικήματα».

Σ’ αυτά περιλαμβάνονται, ο βιασμός, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, η πορνεία, η προώθηση παράνομων οικονομικών μεταναστών, η πλαστογραφία, η υπεξαίρεση, καθώς και άλλα αδικήματα.

Κι ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο χώρος όπου θα μεταφερθούν οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες αυτής της κατηγορίας, σημειώνεται η λογική για την προωθούμενη ρύθμιση, καθώς «άτομα που έχουν ήδη παρανομήσει εισερχόμενα λαθραία στη χώρα, δεν είναι νοητό, όταν αποτολμούν να παρανομήσουν εκ νέου, να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους ημεδαπούς ή τους νόμιμους μετανάστες».

Σκοπός της ρύθμισης – κατά την κυβέρνηση – «είναι η αυστηρότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών και η αποτροπή της εισόδου νέων».