Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση «έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα» και ότι η τρόικα αναγνωρίζει ότι έχει γίνει συστηματική εργασία.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού του 2012 και θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά, έως με 7 δόσεις, οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά.

Αναφορικά με το πρόγραμμα 2013-2014 των 11,5 δισ. ευρώ, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» και ότι οι παρεμβάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα υπουργεία. «Μόνοι μας θα καθορίσουμε τα υπολειπόμενα μέτρα» τόνιζε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε ότι στη συνάντηση με την τρόικα έγινε συζήτηση για τα μακροοικονομικά μεγέθη, παρουσία μάλιστα εμπειρογνωμόνων του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. Όπως αποκάλυψε, ήδη κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από ό,τι προβλέπει το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012.

Τέλος, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το ομόλογο που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου και βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «δεν μας αγχώνει αυτό το θέμα» ενώ σημείωσε ότι ισχύουν για αυτό το ζήτημα οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δείχνοντας προς την κατεύθυνση μίας τεχνικής λύσης.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση θα αποστείλει λίστα με επιπλέον ισοδύναμα, κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης 0,5% έως 0,8% του ΑΕΠ από λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεχιστεί αυτή η προετοιμασία, στο τέλος της εβδομάδας θα σταλούν στην Τρόικα κάποιες προτάσεις και αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση.

Νωρίτερα σήμερα, συναντήθηκαν οι κ.κ. Στουρνάρας και Βρούτσης, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στο πακέτο των μέτρων με 5,5 δισ. ευρώ.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κατσιρόδη, με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία σχετικά με τις υποθέσεις των παράνομα εισπραχθέντων επιδομάτων και συντάξεων.

Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον Πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση σε συσκέψεις που θα έχουν τη Δευτέρα (στις 16.00) και την Τρίτη (στις 18.00).

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, παράλληλα, για την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 25 Αυγούστου, καθώς και για τις επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 Αυγούστου.

ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερή πορεία στις ράγες της αποτυχημένης πολιτικής

«Το έργο της κυβερνητικής τριανδρίας που περιλαμβάνει μέτρα πέραν των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και μεταφράζεται σε μείωση μισθών, συντάξεων και διάλυσης όλων των κοινωνικών υποδομών, αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο που γράφεται σε βάρος της κοινωνίας», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακακοίνωση τονίζεται ότι «η σταθερή πορεία της κυβέρνησης στις ράγες της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ύφεση, διαλύει την οικονομία και φέρνει ακόμα πιο κοντά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη».

ΚΚΕ:Σπρώχνουν το λαό πιο βαθιά στην εξαθλίωση

«Συγκυβέρνηση και ΕΕ στήνουν μαζί το νέο σφαγείο για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, Υγεία», σημειώνει ο Παναγιώτης Μεντρέκας εκ μέρους του ΚΚΕ .

«Σπρώχνουν πιο βαθιά το λαό στην εξαθλίωση και δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν απέναντί τους δεν βρουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποφασισμένους να βάλουν τέλος στις θυσίες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το ευρώ και την Ε.Ε»

ΑΝΕΛ: Όνειρο Αυγουστιάτικης νύχτας αποδεικνύονται τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα»

«Όνειρο Αυγουστιάτικης νύχτας αποδεικνύονται τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης σχολιάζοντας τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Τα διαφήμιζε η κυβέρνηση των προθύμων εταίρων για εσωτερική κατανάλωση», ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, η τρόικα εξωτερικού δίνει παραγγελίες στο οικονομικό επιτελείο οι οποίες

γίνονται αποδεκτές ασμένως και αδιαμαρτύρητα».

«Όσον δεν υπάρχει αντίδραση από την κυβέρνηση των προθύμων εταίρων τόσο μεγαλώνουν οι ορέξεις των δανειστών. Οι πολίτες οδηγούνται στην εξαθλίωση και η χώρα οδηγείται εκτός ευρώ» κατέληξε ο ίδιος.