Νομοθετική διάταξη για την παράταση της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Για τους οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι 31-12-2014 εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέχρι 31-12-2012 και εφόσον καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Η νέα ρύθμιση αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερους από 800.000 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων οι οφειλές υπολογίζονται σε 11 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει το υπουργείο, «αν και οι ρυθμίσεις οφειλών δεν αποτελούν μόνιμη λύση και θεραπεία των προβλημάτων, και παρ’ ότι με αυτές δημιουργούνται ανισορροπίες και στρεβλώσεις, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες απαιτούν την ενεργοποίηση τέτοιων εκτάκτων μέτρων στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας».

Το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει τα οφέλη που ήδη έχει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις ρυθμίσεις χρεών και την τμηματική εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών: Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες εισφορές ήταν αυξημένες κατά 10,82% ως προς το 2011 και 24% ως προς το 2010.