Σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι σκέφτεται η ηγεσία της ΔΕΗ να αναθέσει την ασφάλεια του δικτύου της προκειμένου να αποτρέψει τις κλοπές μετασχηματιστών υψηλής και χαμηλής τάσης.

Αυτό τόνισαν χθες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή παρόντος του προέδρου της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού, στελέχη της ΔΕΗ που υποστήριξαν ότι υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες, κυρίως αλλοδαπών, οι οποίες λεηλατούν τα δίκτυα και κατεβάζουν με συρματόσχοινα τους μετασχηματιστές με το δίκτυο σε λειτουργία από τις κολόνες της ΔΕΗ για να αποσπάσουν τον χαλκό και στη συνέχεια να τον πουλήσουν. Χαρακτηριστικά σημείωσαν πως μέχρι τώρα έχει κλαπεί το 50% των μετασχηματιστών, ο καθένας από τους οποίους αποδίδει 120 κιλά χαλκού στους κλεπταποδόχους.

Σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, οι μέθοδοι κλοπής των μετασχηματιστών εξελίσσονται συνεχώς, η δράση των συμμοριών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες έως τις αρχές του καλοκαιριού και το πρόβλημα εντοπίζεται στη Θήβα, τη Λιβαδειά, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία.

Κατά την άποψή τους, εξαιτίας της αδυναμίας της ΕΛ.ΑΣ., είναι προτιμότερη η λύση της ιδιωτικής φύλαξης του δικτύου της ΔΕΗ, που βάσει των υπολογισμών τους θα κοστίσει 10% από την απώλεια των μετασχηματιστών ενώ τόνισαν την ανάγκη να ελεγχθούν οι μαντράδες που αποδέχονται τέτοια υλικά και να παρουσιάσουν τα σχετικά παραστατικά ώστε να δικαιολογήσουν τις ποσότητες χαλκού.

Νωρίτερα ο κ. Ζερβός, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής της Βουλής σχετικά με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του ορυχείου εξόρυξης λιγνίτη στη Μαυροπηγή Κοζάνης, δήλωσε ότι είναι συμφέρουσα. Οταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τού επεσήμαναν πως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε ότι «η επιχείρηση δεν είναι ΣΔΟΕ». Και πρόσθεσε πως όσοι «συνεργάζονται μαζί μας πρέπει να διαθέτουν φορολογική ενημερότητα» και πως θα «το ψάξει το θέμα», ενώ αναφορικά με τον μισθό του απάντησε ότι οι αποδοχές του έχουν υποχωρήσει «από προχθές στα 72.000 ευρώ ετησίως» και ότι σε ανάλογο επίπεδο κινείται και ο μισθός των άλλων στελεχών της ΔΕΗ.