ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΑ

Ετοιμη να παράσχει βοήθεια στις κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά διατροφικά αγαθά που – όπως επισήμανε – θέτουν τους φτωχότερους πολίτες σε κίνδυνο, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Η ξηρασία στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και στη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζαχστάν, έχει προκαλέσει άλμα στις τιμές των δημητριακών.

ΙΡΑΝ

Το Ιράν θα διατηρήσει ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ – από όπου διέρχεται το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου – όσο ο θαλάσσιος αυτός δίαυλος εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, δήλωσε χθες ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μασούντ Τζαζαγερί. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Ακυρο κηρύχθηκε το δημοψήφισμα με το ερώτημα της αποπομπής του Προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου, καθώς η συμμετοχή ήταν μόλις 46%. Ωστόσο το 88% όσων ψήφισαν στήριξε την αποπομπή του Μπασέσκου και ο ρουμάνος Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα αξίωσε χθες την παραίτησή του. Ο Μπασέσκου από την πλευρά του κατηγόρησε τον Πόντα για «αποτυχημένο πραξικόπημα».

ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν τις χειραψίες, το σεξ χωρίς προφύλαξη και τις αυτοσχέδιες κηδείες έκανε ο Πρόεδρος Γιουέρι Μουσέβενι, καθώς η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Εμπολα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους και έχει πλέον εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα Καμπάλα.