Συνωστισμό στο Διαδίκτυο το τελευταίο διήμερο πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Ιουλίου προμηνύει το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα περίπου 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η προθεσμία λήγει αύριο τα μεσάνυχτα και το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Αντίθετα, αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν τις κυρώσεις για όσους δεν υποβάλουν δήλωση. Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται απώλεια αφορολογήτου (άρα έξτρα φόρο 500 ευρώ), πρόστιμο 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης αλλά και εφάπαξ εξόφληση του οφειλόμενου φόρου. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι έως χθες, σε σύνολο 5,5 εκατ. δηλώσεων, στο σύστημα taxis είχαν καταχωρηθεί 4.591.284 δηλώσεις και εκκρεμούσαν περίπου 300.000 που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα στις Εφορίες αλλά δεν έχουν καταχωρηθεί ακόμα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι επιπλέον 149.854 φορολογούμενοι έχουν συμπληρώσει την ηλεκτρονική τους δήλωση αλλά δεν κάνουν το τελικό κλικ για να την υποβάλουν, περιμένοντας ενδεχομένως τη ρύθμιση που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών για εξόφληση των φόρων σε 10 μηνιαίες δόσεις, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα έπρεπε να έχει ήδη ανακοινωθεί.