Στη σκιά της συγχώνευσης Πειραιώς – Αγροτικής, έντονες είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα και στο μέτωπο της Εμπορικής Τράπεζας. Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η μητρική Credit Agricole θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και στη συνέχεια θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με κάποια από τις Εθνική, Alpha ή Eurobank. Σύμφωνα με το τρέχον σενάριο, αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία της πώλησης, η Credit Agricole θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με την οποία θα συνεργαστεί, ώστε να αναλάβει θέση στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφική συμμετοχή στη νέα τράπεζα.

Οι επαφές ανάμεσα στην Εθνική και την Credit Agricole έχουν επιβεβαιωθεί και επίσημα, ενώ τα επιτελεία της Alpha Bank και της Eurobank δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για μια «καθαρή» Εμπορική, ειδικά μετά την κίνηση της Πειραιώς. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η συμφωνία να «κλειδώσει» ακόμη και εντός του καλοκαιριού.

Αντίστοιχη μέθοδο φιλοδοξεί να υιοθετήσει και η άλλη γαλλική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η Societe Generale, ώστε να απεμπλακεί από τη συμμετοχή της στη Γενική Τράπεζα.

Η τρίτη πράξη στην αναδιαμόρφωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αναμένεται να παιχτεί όταν έρθουν τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όμως πλέον το χρονοδιάγραμμα μετατοπίζεται προς το τέλος του χρόνου. Τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο – όπως φαίνεται – θα ανακεφαλαιοποιηθεί όπως οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Από ‘κεί και πέρα, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά: από τη συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα, με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου κρατικού τραπεζικού πόλου, μέχρι τη συμμετοχή κάποιου ξένου στρατηγικού επενδυτή.