Ορατός είναι ο φόβος ενός νέου λουτρού αίματος στη Συρία καθώς το καθεστώς σφυροκοπά το Χαλέπι, γνωρίζοντας ότι ενδεχόμενη κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας από τους αντάρτες θα σημάνει και το τέλος του. Σε πεδίο επιχειρήσεων για τον Στρατό έχει μετατραπεί και η Δαμασκός. Από βομβαρδισμό σε χωριό κοντά στην πρωτεύουσα έχασαν τη ζωή τους 16 άμαχοι, μεταξύ των οποίων εννέα γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Επιτροπής της Επανάστασης, η σφαγή διαπράχθηκε από ελικόπτερα που άνοιξαν πυρ στο χωριό προκαλώντας την κατάρρευση εκατοντάδων σπιτιών και τον θάνατο των κατοίκων τους. Χθες συνεχίστηκαν οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και στον τακτικό Στρατό σε συνοικίες νότια της Δαμασκού. Την ίδια ώρα το καθεστώς έστελνε ενισχύσεις στο Χαλέπι προκειμένου να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τη θεωρούμενη οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. Οι παρατηρητές δεν έχουν καμία αμφιβολία έως πού θα μπορούσε να φτάσει το καθεστώς για την επιβίωσή του. «Το καθεστώς είναι έτοιμο να ισοπεδώσει τη Δαμασκό για να σώσει το κεφάλι του» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ» πρώην σύμβουλος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το καθεστώς έχει χάσει πλέον τους περισσότερους υποστηρικτές του. «Εάν δεν είναι τρελός ή δεν έχει παραλύσει από τον φόβο, όπως οι αλεβίτες και οι χριστιανοί, κανένας δεν μπορεί να υποστηρίζει το καθεστώς», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στους σταθερούς υποστηρικτές του καθεστώτος, πάντως, παραμένουν η Κίνα και η Ρωσία. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κάλεσε το Πεκίνο και τη Μόσχα να αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να αποτρέψουν το επαπειλούμενο μακελειό στο Χαλέπι. «Ελπίζουμε ότι επιτέλους θα ακούσουν τις κραυγές όχι μόνο του λαού της Συρίας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου και των αραβικών κρατών για να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία», τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς. Ο γάλλος αξιωματούχος δεν έλαβε απάντηση. Πρωτοβουλία, πάντως, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει ο Μανάφ Τλας. Ο ταξίαρχος, ο οποίος ανήκε στον στενό κύκλο του Ασαντ και αυτομόλησε πριν από μερικές εβδομάδες, ετοιμάζει οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση με τη συμμετοχή «έντιμων» αξιωματούχων του καθεστώτος, αλλά χωρίς τον σύρο δικτάτορα.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ. Ετοιμος να αναλάβει δράση δηλώνει και ο Ταγίπ Ερντογάν. Εννοώντας τους Κούρδους του ΡΚΚ, ο τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε από τη Βρετανία ότι δεν θα επιτρέψει «την εγκατάσταση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης στη Βόρεια Συρία και τη δημιουργία ως εκ τούτου απειλής εναντίον της χώρας μας». Η απειλή Ερντογάν περί επέμβασης κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.