Συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχε χθες αντιπροσωπεία της τρόικας πριν ο κ. Χριστόφιας αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η τρόικα ενημέρωσε τον κύπριο Πρόεδρο για τις διαπιστώσεις της για την πραγματική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και σε γενικές γραμμές για τις σκέψεις τους σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύπριος Πρόεδρος δεν έδειξε να βιάζεται, αλλά ότι έχει σε πολλά σημεία διαφορετικές απόψεις. Επισήμανε μάλιστα πως το κύριο πρόβλημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πώς αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα η Κύπρος δεν θα προσέφευγε στον μηχανισμό. Σημείωσε ακόμα ότι οποία μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να σκοτώσουν την ανάπτυξη.

Πηγές πάντως σημείωναν ότι η εντύπωση που αποκόμισε η αντιπροσωπεία της τρόικας είναι πως δεν πρόκειται να είναι εύκολη η διαπραγμάτευση του κυπριακού Μνημονίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Την εκτίμηση αυτή ενδυναμώνουν δηλώσεις ηγετικών στελεχών του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΕΛ που μιλούν για κόκκινες γραμμές και ιδιαιτερότητες οι οποίες προσέφεραν στην κυπριακή οικονομία και επομένως δεν θα πρέπει να θιγούν. Σήμερα ολοκληρώνονται οι επαφές της τρόικας στη Λευκωσία με συνάντηση με την υπουργική επιτροπή διαπραγμάτευσης. Η συνάντηση αυτή αναμένεται ότι θα διευκρινίσει πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα και η κυβέρνηση θα αποκτήσει καθαρότερη εικόνα των μέτρων που προτείνονται από πλευράς της τρόικας. Το θέμα του ποσού που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους παραμένει ανοικτό καθώς, όπως ανέφεραν μέλη της τρόικας, χρειάζονται χρόνο για να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα.

Η ολοκλήρωση πάντως της διαδικασίας έγκρισης του κυπριακού Μνημονίου τοποθετείται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι εάν αυτό συμφωνηθεί, ο μηχανισμός θα εκταμιεύσει χρήματα για την Κύπρο τους τελευταίους μήνες του έτους.