Κόκκινη γραμμή στο επίπεδο των 1.400 ευρώ επιδιώκουν να χαράξουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε κάτω από αυτό το επίπεδο να μην υπάρξει η παραμικρή περικοπή συντάξεων. Παράλληλα επιδιώκουν να ανεβάσουν το πλαφόν της ανώτατης σύνταξης από το προτεινόμενο επίπεδο των 2.200 ευρώ στα 2.500 ευρώ.
Το νέο μαχαίρι στις συντάξεις που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών θεωρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα βαρύ και δόθηκε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί ισοδύναμες προτάσεις που θα σώσουν μέρος των συντάξεων. Την ίδια ώρα πάντως έρχεται έντονα στο προσκήνιο το ενδεχόμενο τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να αρχίσουν να εφαρμόζονται από εφέτος, σε μια προσπάθεια απορρόφησης των αστοχιών του τρέχοντος προϋπολογισμού και επίδειξης αποφασιστικότητας έναντι των διεθνών πιστωτών της χώρας.

Στις προτάσεις μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τις οποίες υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο και συζήτησαν χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, περιλαμβάνεται πρόταση κλιμακωτών περικοπών 5% για όλες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανών 880 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν οι περικοπές στο τμήμα των κύριων συντάξεων από 1.000 έως 1.400 ευρώ, τότε το δημοσιονομικό όφελος μειώνεται κατά 214 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, αν το πλαφόν στις συντάξεις από τα 2.200 ευρώ αυξηθεί στα 2.500 ευρώ, τότε η αποδοτικότητα του μέτρου περιορίζεται από τα 1,484 δισ. ευρώ στα 815 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο συνδυασμός των προτεινόμενων αλλαγών από τους τρεις αρχηγούς οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ύψους 883 εκατ. ευρώ.
Η εξίσωση είναι δύσκολη καθώς ο κατάλογος των προτεινόμενων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ έκλεισε μετά βίας και, όπως όλα δείχνουν, η τρόικα θα αργήσει να λάβει τις οριστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες τίθενται και υπό την αίρεση της αποδοχής τους από τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας.
Η πρώτη συνάντηση πάντως των επικεφαλής της τρόικας - Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ - με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έγινε χθες, όπως δήλωσαν όλες οι πλευρές, σε καλό κλίμα.
Ο Πολ Τόμσεν, μάλιστα, μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι «η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει πολύ καλά», αν και δήλωσε άγνοια τόσο για τον χρόνο ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου επαφών όσο και για τον ακριβή χρόνο επανόδου της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, ο πρώτος κύκλος επαφών θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου και η τρόικα θα επανέλθει στις αρχές Σεπτεμβρίου για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος.

Οχι μέσα στο 2012. Στη συνάντηση, όπως έλεγαν στη συνέχεια πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν τέθηκε από την πλευρά της τρόικας ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012 πέραν των όσων προβλέπονται στον προϋπολογισμό.
Παρ' όλα αυτά, όπως σημείωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «έχουμε τη βούληση να υλοποιήσουμε κάποιες από τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. ευρώ από εφέτος».
Η ίδια πηγή ανέφερε ως παράδειγμα ταχύτερης εφαρμογής την ήσσονος δημοσιονομικής σημασίας απόφαση για περικοπές των αμοιβών μελών της κυβέρνησης, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν και άλλες πολιτικές που έχουν ανακοινωθεί από άλλα υπουργεία.
«Ποτέ δεν μας είπαν για νέα μέτρα και ούτε υπάρχει βούλησή μας για νέα μέτρα το 2012. Εμείς εκφράζουμε την επιθυμία μας να υλοποιήσουμε πολιτικές, ακόμη και εκτός Μεσοπροθέσμου, όσο γίνεται νωρίτερα», συμπλήρωνε αφήνοντας ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρα από τον κατάλογο των 11,5 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την περίοδο από το 2013 και μετά, να υλοποιηθούν εντός του 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των μέτρων που εξετάζεται να εφαρμοστούν από τους επόμενους μήνες και σαφώς πριν από την έναρξη του 2013 περιλαμβάνονται οι περικοπές στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (22,67%) εξοικονομώντας 400 εκατ. ευρώ, αλλά και η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ ώστε να απορροφηθεί μέρος των αστοχιών του προϋπολογισμού του 2012.

Οπως είναι γνωστό, ο προϋπολογισμός εφέτος προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ, στόχος ο οποίος θεωρείται ανέφικτος από το οικονομικό επιτελείο κυρίως στη βάση της βαθύτερης ύφεσης η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 7%.
Το πακέτο των προτάσεων βέβαια περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα επώδυνων μέτρων, κάποια εκ των οποίων θα μπορούσε ενδεχομένως να απορροφήσει ευκολότερα μια κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται η καθιέρωση πλαφόν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο, εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ από το μαχαίρι στα επιδόματα, περικοπές έως 40% στα εφάπαξ που χορηγούν όλα τα ελλειμματικά Ταμεία, πάγωμα ωριμάσεων για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από