Σήμα κινδύνου προς την κεντρική διοίκηση εκπέμπουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δεινή οικονομική κατάσταση των οποίων θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη λειτουργία βασικών κοινωνικών δομών, όπως οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης θέτει επί τάπητος στον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση τη διάθεση 125 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν προκειμένου να μη μείνει εκτός προγράμματος το 55% των συνολικά 96.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμεΑ για τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Στην επιστολή του ο Κ. Ασκούνης επισημαίνει ότι οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά είναι αυξημένες κατά 44%. Για τον λόγο αυτόν προσθέτει: «Με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125.000.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην πλήρωση περίπου 43.000 θέσεων παιδιών, με αποτέλεσμα να προκύψει τεράστιο και εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα από την υπολογιζόμενη απόρριψη του 55% των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων μητέρων».

Θέλουν τα δημοτικά τέλη. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ διαφωνεί με τη φημολογούμενη πρόθεση κατάργησης είσπραξης δημοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ, καθώς αν γίνει κάτι τέτοιο, όπως λένε, θα διογκώσει το ήδη μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου ζητείται να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτο και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. «Τα δημοτικά τέλη αποτελούν έναν από τους βασικότερους πόρους για τη λειτουργία των δήμων. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 60%, η όποια μεταβολή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών θα επιφέρει ακαριαία οικονομική κατάρρευση των δήμων» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική επιστολή της ΚΕΔΕ.

Αφορμή για την επιστολή αυτή στάθηκαν δηλώσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας «για την πρόθεση κατάργησης είσπραξης των δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ». Επίσης, διατυπώνουν τις ενστάσεις τους και για την «πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ σχετικά με το θέμα, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με την ΚΕΔΕ».