Πολλές ίλες τεθωρακισμένων κατευθύνονταν χθες προς το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας καθώς ο Πρόεδρος Ασαντ δείχνει αποφασισμένος να φθάσει μέχρις εσχάτων προκειμένου να μην επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες να πάρουν τον έλεγχο της πόλης, πολλές γειτονιές της οποίας βομβαρδίσθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις τελευταίες δύο ημέρες με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα. Παράλληλα, οι συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες το βόρειο προάστιο της Δαμασκού Αλ Τελ προσπαθώντας να απωθήσουν τους αντάρτες που βρίσκονται εκεί. Ο βομβαρδισμός της κατοικημένης περιοχής προκάλεσε μαζικό κύμα πανικού και εξόδου καθώς εκατοντάδες οικογένειες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μάλιστα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να χαράξει γοργά κοινή θέση για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Συρία, το οποίο συνέκρινε με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

Καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται στο Χαλέπι, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία για εμπορικές συναλλαγές, θέτοντας τέρμα σε μια εμπορική σχέση αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Τα σύνορα όμως έμειναν ανοικτά για τους πρόσφυγες ή για σύρους πολίτες που αναζητούν προμήθειες. Χθες, μετά τους σύρους πρεσβευτές στο Ιράκ και την Κύπρο, αποσκίρτησε και ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο την ώρα που πολλοί δυτικοί ηγέτες μιλούν για την αρχή του τέλος του καθεστώτος Ασαντ εκφράζονται πολλοί φόβοι για την ευρύτερη γεωστρατηγική σημασία των αλλαγών που έρχονται. Για παράδειγμα, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξένησαν χθες ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα μέλη της Αλ Κάιντα που «αυτοαποκαλούνται Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και προσπαθούν να εξαπλώσουν την επιρροή τους στις τάξεις των αντικαθεστωτικών πολεμώντας στο πλευρό τους. Μάλιστα εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανακοίνωσε χθες ότι «φτιάχνουμε πυρήνες αυτοκτονίας ώστε να κάνουμε ιερό πόλεμο στο όνομα του Αλλάχ». Ενώ επίσημα η συριακή αντιπολίτευση αρνείται τον ρόλο των εξτρεμιστών στους κόλπους της, η Αλ Κάιντα φαίνεται ότι αλλάζει τη φύση της σύγκρουσης, με το όπλο που τελειοποίησε στο Ιράκ – τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας – το οποίο χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά απέναντι στο καθεστώς Ασαντ. Ολο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η Συρία αποτελεί πλέον μαγνήτη για τους σουνίτες εξτρεμιστές, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη της Αλ Κάιντα. Ενα από τα σημαντικά συνοριακά περάσματα με την Τουρκία που έπεσε στα χέρια των σύρων ανταρτών την περασμένη εβδομάδα, το Μπαμπ αλ Χάβα, έγινε σύντομα μέρος συνάντησης των εξτρεμιστών, οδηγώντας τη Μόσχα χθες να μιλήσει για «μέλη της Αλ Κάιντα που έχουν καταλάβει πολλά περάσματα προς την Τουρκία».

Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ. Ανησυχία όμως υπάρχει για τις κινήσεις της Χεζμπολάχ, της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου που έχει συνδέσει το μέλλον της με το καθεστώς Ασαντ, καθώς η ηγεσία της φοβάται πως εάν η Δύση τον ανατρέψει τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ανατροπή και του καθεστώτος του Ιράν. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε χθες ότι η χώρα του θα δράσει άμεσα σε περίπτωση παράδοσης συριακών χημικών όπλων στη Χεζμπολάχ.