Η 22χρονη χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό Τύπο ως «Μπαλοτέλι του τζούντο» και αποτελεί μία από τις ελπίδες της ολυμπιακής αποστολής της χώρας για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οταν υιοθετήθηκε από την οικογένεια στην Πάρμα ήταν μόλις εννέα μηνών. «Δεν βλέπω την ώρα για να γευτώ την εμπειρία του ολυμπιακού χωριού. Ενα μακρινό όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Δεν αισθάνομαι άγχος, δεν είμαι μεταξύ των φαβορί, αλλά θα προσπαθήσω να αγωνιστώ για ένα μετάλλιο», υποστηρίζει.

Η Εντγουιτζ μετακόμισε το 2009 στη Ρώμη, ώστε να έχει καλύτερες συνθήκες στην προπόνησή της. Ομως η οικογένειά της παραμένει στην Πάρμα. «Εχω δύο μαμάδες», λέει. «Η φυσική ονομάζεται Ανγκλελε Τάμου και η άλλη Μαρία». Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 άρχισε να ασχολείται με το τζούντο με ένα περιστατικό να τη σημαδεύει έντονα: «Ηταν ένα μικρό κορίτσι, αντίπαλή μου, η οποία πριν αρχίσει ο αγώνας με αποκάλεσε μερικές φορές μαύρη. Ημουν όμως μικρή και δεν κατάλαβα ακριβώς τη σημασία της λέξης. Ομως αυτό το περιστατικό σημάδεψε τη ζωή μου και την καριέρα μου», είπε. Η Εντγουιτζ «απάντησε» νικώντας με πτώση, αλλά η ίδια υποστηρίζει πως τέτοιες καταστάσεις μπορεί να εξελιχθούν σε ψυχικά τραύματα: «Η Ιταλία είναι μία χώρα που αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους. Κι εγώ είμαι υπερήφανη που την εκπροσωπώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ανήκει στην ομάδα Κίτρινες Φωτιές και έχει αρκετές διεθνείς διακρίσεις στην κατηγορία Νεανίδων. Συνηθίζει να ταξιδεύει στην Κροατία αφού εκεί είναι ο φίλος της, Ντάρκο, πρώην αθλητής του τζούντο. Η οικογένεια έχει κι άλλον αθλητή. Ο αδελφός της είναι ποδοσφαιριστής και αγωνίζεται στην Γκροζέτο.