Εκτός από τα σχέδια του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας που θα κατασκευαστεί στη Μερσίνα, απέναντι από τα παράλια της Κύπρου, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα και όλες οι λεπτομέρειες του έργου το οποίο γίνεται σε συνεργασία με τη Ρωσία. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και θα καταλαμβάνει έκταση όση δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες του, οι οποίοι θα στηθούν ο ένας δίπλα στον άλλον, θα είναι ισχύος 1.200 μεγαβάτ ο καθένας. Δεν θα διαθέτει πύργους ψύχρανσης καθώς θα χρησιμοποιείται νερό από τη θάλασσα, το οποίο στη συνέχεια θα επιστρέφεται στη θάλασσα – καθαρό, σύμφωνα με τον ρώσο διευθυντή ηλεκτρικής ενέργειας του αντιδραστήρα στο Ακουγιου, Αλεξάντερ Σουπερφίν. «Η θερμοκρασία του νερού θα είναι λίγους βαθμούς πιο υψηλή και θα αφήνεται στα βαθιά ώστε να μην επηρεάζεται η θερμοκρασία της θάλασσας», δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολού ο Σουπερφίν.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν θα υπάρχου ηχορύπανση και απόβλητα, ενώ οι εργαζόμενοι δεν θα φορούν ειδικές στολές εντός του πυρηνικού σταθμού. Ραδιενέργεια θα υπάρχει μόνο στο κλειστό σύστημα του αντιδραστήρα.
Σύμφωνα με τον Σουπερφίν, για τον δεύτερο και τον τρίτο αντιδραστήρα της Τουρκίας γνωρίζει ότι γίνονται επαφές με διάφορες χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Κίνα. «Αν υπάρξουν επαφές με τη Ρωσία, με χαρά θα συμμετάσχουμε», είπε.
Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν φαίνεται να πείθονται από τα επιχειρήματα της ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας που επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ατυχήματος, ακόμα και σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να είναι μεγάλες. Από τις 7 Ιουλίου η Πλατφόρμα ενάντια στον Πυρηνικό Σταθμό της Μερσίνας έχει στήσει αντίσκηνα στην περιοχή και διαμαρτύρεται για τις μεθοδεύσεις του τουρκικού κράτους. «Δεν θέλουμε πυρηνικά» είναι το βασικό σύνθημα της Πλατφόρμας, η οποία συγκεντρώνει υπογραφές διαμαρτυρίας, ζητώντας να εγκαταλειφθεί η «βρώμικη» τεχνολογία.

Μάλιστα ο εκπρόσωπός της Σαμπαχάτ Ασλάν καταγγέλλει ότι στον μη επιστημονικό χάρτη σεισμών παρέλειψαν να συμπεριλάβουν το Ακουγιου. Σύμφωνα με τον Ασλάν, και η Φουκουσίμα, παρ’ όλο που ήταν 190 χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό, υπέστη μεγάλες καταστροφές. Η Πλατφόρμα υποστηρίζει ακόμη ότι ο πυρηνικός σταθμός της Μερσίνας δεν πρόκειται να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Τουρκίας.