Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, η οργάνωση δηλώνει ότι οι συντονισμένες επιθέσεις ήταν μέρος επιχείρησης που ονομάζεται «καταστροφή των τειχών».

Η 23η Ιουνίου χαρακτηρίζεται ως η πιο αιματοβαμμένη ημέρα του 2012, καθώς 116 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε 27 επιθέσεις που σημειώθηκαν σε 18 πόλεις της χώρας.

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Τάτζι, 25 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, όπου τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν.

Από το κύμα επιθέσεων δεν γλίτωσε η ιρακινή πρωτεύουσα. Στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ενώ άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στη συνοικία Χουσεϊνίγια από παρόμοια επίθεση.

Το κύμα των επιθέσεων επιβεβαιώνει, όσους υποστηρίζουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα.

«Η Αλ Κάιντα επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι είναι ακόμη ισχυρή και μπορεί να επιλέξει το χρόνο και τον τόπο για να επιτεθεί» ανέφερε ο σιίτης βουλευτής Χακίμ αλ-Ζαμίλι, μέλος της επιτροπής για την ασφάλεια και την άμυνα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διείσδυσης της Αλ Κάιντα στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά ασφαλείας.