Ο Μαικλ Φέλπς ταξίδεψε στο Λονδίνο έτοιμος να δημιουργήσει έναν μοναδικό θρύλο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κολυμβητής που ήδη έχει γράψει το όνομά του στη «χρυσή βίβλο» με τα οκτώ χρυσά μετάλλια στο Πεκίνο (καταρρίποντας το ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς), επιστρέφει στο Λονδίνο για μια τελευταία παράσταση. Ο Φελπς θα έχει χωρίς αμφιβολία πάθος, αλλά και φόβο! Στο Λονδίνο θα αγωνιστεί σε τέσσερα ατομικά αγωνίσματα, αλλά σε δύο από αυτά καραδοκεί ο Ράιαν Λόχτι!

Ο 28χρονος από τη Νέα Υόρκη θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Φελπς στις μεικτές και θα προσπαθήσει να του χαλάσει τη γιορτή.

Ο Φελπς έχει δηλώσει ότι μετά το Λονδίνο λέει αντίο στις πισίνες. Τα 14 χρυσά μετάλλια (και δύο χάλκινα) σε δύο διοργανώσεις 2004 και 2008) ασφαλώς και είναι ένα μοναδικό επίτευγμα για αυτόν, αλλά σίγουρα θα τελειώσει την καριέρα του με τον πλέον εκθαμβωτικό τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, ο Λόχτι στις δύο διοργανώσεις έχει μαζέψει μόλις τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα! Στο Λονδίνο θα κολυμπήσει μεικτές, 200 μ. ύπτιο και 200 μ. ελεύθερο. Στα τράιαλ των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από τρεις εβδομάδες στην Ομάχα ο Λόχτι ήταν νικητής. Λέει κάτι αυτό; «Κανένας από τους δύο δεν θέλει να χάνει» λέει ο Φελπς, ενώ ο Λόχτι έσπευσε να προειδοποιήσει ενόψει Λονδίνου: «Τώρα είναι η σειρά μου. Θέλω να νικήσω και δεν κολυμπάω για τη δεύτερη ή τρίτη θέση».

Ο αμερικανός κολυμβητής είπε κι άλλα: «Τα χρήματα, η δόξα, όλα αυτά είναι απλώς η επιβράβευση, το κερασάκι στην τούρτα. Αυτό που μετράει είναι ότι δουλεύεις σκληρά για να πετύχεις».

Ο Φελπς σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχασε ουσιαστικά μόνο από τον σπουδαίο Αυστραλό Ιαν Θορπ.

Ηταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στην περίφημη «κούρσα του αιώνα» στα 200 μ. ελεύθερο όταν ο Θορπ είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με τον Φελπς να περιορίζεται στο χάλκινο μετάλλιο, έχοντας χάσει τη δεύτερη θέση από τον Ολλανδό Φαν ντεν Χούγκενμπαντ.

Οι δύο κολυμβητές θα δώσουν την πρώτη τους μάχη νωρίς νωρίς, μόλις την πρώτη ημέρα των Αγώνων. Το βράδυ του Σαββάτου είναι προγραμματισμένος ο τελικός στα 400 μ. μεικτής. Γενικά η παρουσία τους στην πισίνα θα είναι καθημερινή και φυσικά η ημέρα που δεν πρέπει να χάσει κανένας φίλος της κολύμβησης είναι η 2η Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα ο Λόχτι υπερασπίζεται τον τίτλο του από το Πεκίνο στα 200 μ. ύπτιο και αργότερα επιστρέφει για τη μάχη με τον Φελπς στα 200 μ. μεικτής. Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, μπορεί να νικήσει σε τρία αγωνίσματα για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση.