Σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων προς την Ελλάδα λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας. Το μήνυμα που έστειλαν γερμανοί αξιωματούχοι στην ελληνική κυβέρνηση – απευθείας ή μέσω δημοσιευμάτων – είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, δεν πρέπει να περιμένει επέκταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και δεν θα λάβει τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι, αν δεν καλυφθεί το χαμένο έδαφος, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα χρήματα που απαιτούνται για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και ως εκ τούτου θα χρεοκοπήσει μέσα στον Σεπτέμβριο. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε προς την Ελλάδα ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο και αφού ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου της τρόικας.

Πάντως, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετούμενα μέσω εκπροσώπων τους στον χθεσινό βομβαρδισμό επικριτικών γερμανικών δημοσιευμάτων διευκρίνισαν ότι τα δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να μην επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετέχει στα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε χθες από την Ελλάδα μέσω της «Μπιλντ» να διπλασιάσει τις προσπάθειες σε περίπτωση που υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ αρνήθηκε να προβλέψει αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, δηλώνοντας ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου της τρόικας. «Δεν θέλω να προκαταλάβω την τρόικα. Οταν η έκθεσή της θα είναι έτοιμη, θα συγκληθεί το Eurogroup. Αν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει», τόνισε ο Σόιμπλε. Η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Μαριάνα Κότε κληθείσα χθες στο Βερολίνο να σχολιάσει δημοσίευμα του «Σπίγκελ», βάσει του οποίου το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και ότι προϋπόθεση για την όποια συζήτηση θα είναι η σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης από την τρόικα.

Προκλητικά ήταν χθες τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ανέφερε ότι η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία και ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ αρνούνται ένα νέο πακέτο βοήθειας. Αναφερόταν εξάλλου σε πληροφορίες από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους είναι «αδιανόητο» η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να βρεθεί για μία ακόμη φορά ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου ζητώντας την έγκρισή του για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Στη γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γίνεται λόγος για τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα και προαναγγέλλεται απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη το φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις από την ΕΕ προκειμένου να φροντίσει η ίδια για την τήρηση των συμφωνιών και να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.

Παρά την πληθώρα των αρνητικών δημοσιευμάτων, εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε χθες από την Ουάσιγκτον πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών της και ότι αποστολή του Ταμείου θα αρχίσει συζητήσεις με τις Αρχές της χώρας στις 24 Ιουλίου (σήμερα) για το πώς θα επανέλθει το οικονομικό πρόγραμμά της, το οποίο υποστηρίζεται από την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, και πάλι σε τροχιά. Στο ίδιο κλίμα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντουάν Κολομπανί δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ. Ο ίδιος σχολιάζοντας το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» – περί απροθυμίας του ΔΝΤ να συμμετάσχει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα – τόνισε πως για την Επιτροπή η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει.

Ο Κολομπανί αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επίγνωση πως θα πρέπει να καλυφθούν οι καθυστερήσεις άμεσα με συγκεκριμένες δράσεις. Σε ό,τι αφορά το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα τον Αύγουστο και ότι εξετάζονται λύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος.