Περαίωση-εξπρές των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο καλοκαίρι για να δώσει ανάσα στα άδεια κρατικά ταμεία, την ώρα που η τρόικα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τις κάνουλες της χρηματοδότησης πριν από τον Σεπτέμβριο και αυτό υπό την αίρεση της θετικής αξιολόγησης. Λίγες ώρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.
Από τη μία ο κατάλογος των μέτρων δεν κλείνει κι από την άλλη, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου εξαντλούνται από μέρα σε μέρα με το καλύτερο σενάριο να οδηγεί σε αδειανά ταμεία το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι έτοιμο να βάλει χέρι ανά πάσα χρονική στιγμή στα 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η πορεία των φορολογικών εσόδων είναι καθοριστική για την ικανότητα του κράτους να εκπληρώνει τις βασικές υποχρεώσεις του.
Οι συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τους στενούς συνεργάτες τους διαδέχονται η μία την άλλη καθώς σήμερα φτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και στις 11 το πρωί της Πέμπτης αρχίζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στον έκτο όροφο της οδού Νίκης.
Στο μεταξύ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παίρνουν καθημερινή αναφορά για τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων που θα κρίνουν τον ακριβή χρόνο της δεδομένης προσφυγής στο αποκούμπι των διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει για μία ακόμη φορά, με μικρές παραλλαγές παλιές δοκιμασμένες συνταγές για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Προωθεί κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με διαδικασίες-εξπρές για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Οι διαδικασίες θα είναι απλές, η πληρωμή των έξτρα φόρων θα δίνει άφεση των όποιων φορολογικών αμαρτιών του παρελθόντος και υπάρχουν προσδοκίες ότι ακόμα και σήμερα, που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών βρίσκονται σε συνθήκες ασφυκτικές όσον αφορά τη ρευστότητά τους, θα υπάρξει ανταπόκριση.
«Μπορούμε να βεβαιώσουμε σημαντικούς φόρους μέχρι το τέλος του έτους από ανέλεγκτες υποθέσεις» εκτιμά ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και σημειώνει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παλιούς φόρους για να κλείσουν εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις. Με την τελευταία περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την περίοδο 2000-2009, το υπουργείο Οικονομικών είχε καταφέρει να εισπράξει έξτρα έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ, αν και σήμερα ο πήχης θα πρέπει να τεθεί σαφώς χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία θα βασιστεί σε μια παλιά εγκύκλιο για τους συνοπτικούς ελέγχους. Πρόκειται επί της ουσίας για την εγκύκλιο στη βάση της οποίας οι ορκωτοί ελεγκτές διενεργούν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) για τη χορήγηση φορολογικού πιστοποιητικού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από