«Η οικονομική αξιοπιστία της Ισπανίας είναι κοντά στο μηδέν», γράφει η εφημερίδα «Ελ Παΐς». «Η πολιτική και δημοσιονομική αξιοπιστία είναι στο μηδέν. Οι επενδυτές έχουν καταδικάσει την Ισπανία. Η κυβέρνηση έχασε χρόνο τους τελευταίους μήνες ξοδεύοντας την πίστωση που της παρείχε η απόλυτη πλειοψηφία που κέρδισε στη Βουλή. Εχασε και μέρος της εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά και το σύνολο της αγοράς με μια σειρά από λάθη». Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι μήπως είναι πολύ αργά για την Ισπανία. «Αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση, η Μαδρίτη οδεύει ολοταχώς προς την τρόικα», προειδοποιούν ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και θυμίζουν τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μια συνολική διάσωση μπορεί να κοστίσει περί τα 400 δισ. ευρώ.

Αυτές οι συζητήσεις έχουν πληθύνει την τελευταία εβδομάδα στις Βρυξέλλες καθώς η μερική διάσωση, με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν φαίνεται να ηρεμεί τις αγορές και τα ασφάλιστρα κινδύνου που ξεπερνούν τις 600 μονάδες βάσης δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στο μέλλον. Το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να τη «ρυμουλκήσει» καθώς η χώρα βυθίζεται σε μια ύφεση η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2014. Για να ξεπληρώσει τα χρέη της η Μαδρίτη θα πρέπει να δει την οικονομία της να αναπτύσσεται, κάτι που δεν προβλέπεται σύντομα.

ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ. Και πώς θα γίνει αυτό, όταν η μία μετά την άλλη οι 17 αυτόνομες περιφέρειες της χώρας ζητούν την οικονομική βοήθεια της Μαδρίτης… Πρώτη η περιφέρεια της Βαλένθια ζήτησε τη συμβολή της κεντρικής κυβέρνησης την Παρασκευή, καθώς η οικονομία της επλήγη σημαντικά μετά την κατάρρευση των τοπικών τραπεζών και της φούσκας των ακινήτων. Για τη χρηματοδότησή της μόνο το 2012 απαιτούνται 8 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη της το 2011 ξεπερνούσαν τα 20 δισ. ευρώ. Χθες ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Μούρθια, ο Ραμόν Λουίς Βαλκαρσέλ, δήλωσε ότι προτίθεται να ζητήσει περίπου 200-300 εκατ. ευρώ από το νέο δημόσιο ταμείο που έχει συστήσει η Μαδρίτη, με διαθέσιμα 18 δισ. ευρώ, για να διευκολύνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις αυτόνομες περιοχές ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρηματοδότησής τους. Οι 17 αυτόνομες περιφέρειες ευθύνονταν το 2011 για τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής απόκλισης της Ισπανίας, το έλλειμμα της οποίας έφθασε πέρυσι στο 8,9% του ΑΕΠ. Οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα αργήσει να προστρέξει στη Μαδρίτη για βοήθεια και η μεγαλύτερη αυτόνομη περιοχή, η Καταλωνία, η οποία έχει και το μεγαλύτερο χρέος (άνω των 41 δισ. ευρώ).